Evo kako da vam namirnice duže traju 

Mnogi su punili špajzove i frižidere neophodnim namirnicama. Iz brige da nešto ne zafali, možda ste trenutno u problemu kako da sve namirnice sačuvate od propadanja. Obratite pažnju na to kako ih čuvate.

Zdravlje 13.01.2022 | 18:11
Evo kako da vam namirnice duže traju 

 Podsećamo da se s vremenom sve vrste brašna kvare bez obzira na to koliko su vam ostava i kuhinja čisti.
Vlažnost i visoke temperature mogu da dovedu do pojave moljaca ili buđi u brašnu, pa zato treba da ga čuvate na adekvatan način i nikako na svetlom mestu.


Tehnolozi savetuju da ga iz papirnih kesa prebacite u plastične ili staklene tegle sa zatvaračem, a ako imate veće količine, koje ne možete da iskoristite za nekoliko nedelja, stavite ih u frižider ili zamrzivač. Brašno tako može da "izdrži" do godinu dana.

Maslinovo ulje

Sir treba držati u frižideru, ali i u ambalaži koja propušta vazduh, na primer zamotanog u masni papir. Izbegavajte plastičnu foliju, kese, čak i aluminijsku foliju, jer tako zamotan može da se ubuđa. S druge strane, ako ga držite na vazduhu, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošite), ali i dalje će biti jestiv, jer možete da ga izrendate za tople sendviče, picu ili testeninu.

Maslac

Jednostavno ga zamrznite, jer to dobro podnosi. Neće promeniti ni ukus ni teksturu. Znak da maslac predugo stoji u frižideru i da ga hitno treba zamrznuti: počeo je da menja boju, spolja je postao tamniji nego što je iznutra.

Žuti šećer

Može da se stvrdne i pretvori u grudvu koju je teško razbiti. Stoga ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, bez pristupa vazduha, a dobar je trik u nju staviti nekoliko kriški jabuke ili čak krišku hleba.

5. Majonez

Držite ga u vratima frižidera. Ako je na polici gde je temperatura niža, masnoće bi mogle da se razdvoje, odnosno na majonezu će se pojaviti uljasti sloj.

Mlevena paprika, čili, kajenski biber

Ove crvene začine držite u frižideru, duže će ostati sveži, intenzivnog ukusa i zadržati jarko crvenu boju. Toplina i svetlost to uništavaju.

Krompir

Mesto na kojem se krompir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od pet do 12°C, ali nemaju mnogi takve uslove. U frižideru ih nije dobro čuvati, a ako ih držite na toplom mestu pobrinite se bar da su u mraku da ne proklijaju i da nisu u plastičnoj kesi, jer moraju da dišu. Ukoliko pozelene, ne jedite ih, jer je to znak da su puni glikoalkaloida, od kojih može da vam pozli.

8. Luk

Luk treba držati na provetrenom mestu, u korpi, ne u plastici. Nikad ga nemojte držati pored krompira jer će zbog gasova koje krompir otpušta, pa će luk brže proklijati. Ako upotrebite samo pola glavice luka, ostatak zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider.

9. Beli luk

Držite ga u posudi gde je dobra cirkulacija vazduha, ali možete i da ga zamrznete. Na primer, iseckajte ga, zatim stavite malo ulja i zamrznite kao kockice leda. Kad kuvate, samo ubacite tu kockicu u činiju u kojoj pripremate hranu.

10. Jabuke

Frižider nije idealno mesto za jabuke, duže će ostati sveže ako ih držite na umereno hladnom mestu - podrumu, garaži, negrejanom špajzu. Umotajte svaku pojedinačnu voćku u papir, novinski je dobar, jer će to da spreči da se isušuju i naboraju. I redovno ih pregledajte, ako se kora pokvarila, upropastiće i ostale, pa je sklonite od ostalih plodova.

11. Citrusi

Pomorandže, limun i grejp duže će ostati sveži u frižideru. Možete i da iscedite sok, pa da ga zamrznete. U posudu za led možete da sipate sok i da zamrznete. Jedna kockica je taman za jedan čaj.

12. Zelena salata

Da bi ostala sveža i više od nedelju dana, stavite je u zatvorenu plastičnu posudu obloženu s papirnatim papirom. Papir možete da stavite i između svake glavice salate.

(Informer) 

Komentari / 0

Ostavite komentar