Elektroprivrede regiona: Saradnja put za tranziciju

- Predstavnici poslovodstava elektroprivreda Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije razgovarali su o saradnji i mogućnostima zajedničkog nastupa za obezbeđenje sredstava za investicije neophodnih za zelenu tranziciju, saopšteno je danas iz Elektroprivrede Srbije (EPS).

Region 28.03.2023 | 21:38
Elektroprivrede regiona: Saradnja put za tranziciju

"Elektroprivreda Srbije, kao najveća u regionu, spremna je na saradnju sa svima i na zajednički nastup da bi došli do pravih rešenja za pristup fondovima za realizaciju projekata i pravednih rokova za tranziciju", rekao je v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević na radionici o uvođenju regionalnih elektroprivreda u sistem trgovine emisijama ugljen-dioksida i korišćenja namenskih fondova za finansiranje izgradnje zamenskih kapaciteta.

Predsednik odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović je istakao da Crna Gora može da bude primer celom regionu jer je uvela nacionalni sistem trgovine emisijama i odličan način saradnje sa Eko fondom iz kog EPCG praktično može da kreditira svoje velike projekte.

Učesnici skupa su se dogovorili da će usaglasiti pismo za Regionalni savet za saradnju jugoistočne Evrope koji se bavi pitanjima zelene agende za Zapadni Balkan.

(Tanjug) Foto: Eps.rs 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Da da

29.03.2023 10:39

Jasna je svrha fondova i ta iznenadna saradnja posle silom razvaljivanja drzave..... Stanjcani bez sise hranilice nema ucinkovitost nigdje u svijetu pa tako i ovdje... Ko ce i na koji nacin biti sisan a ko ce sisati i ta koga ostaje da se nagodi.....

ODGOVORITE