Oko 150 službenih automobila i dan i noć se koriste

U institucijama BiH postoji najmanje 150 službenih automobila koje razni funkcioneri, šefovi i njihovi najbliži saradnici koriste 24 časa dnevno. Svaki pokušaj da se taj broj smanji osuđen je na propast.

Bosna i Hercegovina 18.09.2023 | 19:06
Oko 150 službenih automobila i dan i noć se koriste

Poslanik SDA Šemsudin Mehmenović tražio je od svih institucija da mu odgovore o tome ko sve ima pravo na stalno korištenje službenih vozila.

Iako se Mehmedović ponašao kao da on i SDA nikada nisu bili vlast, odgovori koje je dobio su frapantni. U 68 institucija (dakle, još nisu sve odgovorile) takvih slučajeva je 149. U pitanju su automobili stavljeni na raspolaganje funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima.

Došao je do zaključka da rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve saglasnosti i kontrole organa koji ga je imenovao, a ostalima „bez ikakvog kriterijuma“.

Poznato je, i nije ni sporno, da su to najviši funkcioneri, poput članova Predsjedništva, predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara BiH, ili glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Problem je što se pandemija neograničene vožnje i službenim limuzinama proširila po dubini. Primjera radi, u revizorskom izvještaju Ministarstva finansija i trezora BiH piše da se četiri vozila koriste 24 časa na dan, u Ministarstvu civilnih poslova tri, kao i u većini ostalih resora.

Istu naviku imaju i direktori. Mehmedović navodi primjer Agencije za poštanski promet BiH, za koju vjerovatno više od pola BiH nikada nije ni čulo, u kojoj je 13 zaposlenih, od kojih tri rukovodioca imaju službeno vozilo na raspolaganju 24 časa na dan. Ili, u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, koja zapošljava 17 ljudi, troje ima pravo na stalno korištenje auta.

Dalje, u UIO BiH šest funkcionera ima ovu privilegiju – direktor, pomoćnik direkora Sektora za poslovne usluge, pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije, pomoćnik direktora Sektora za provođenje propisa, načelnik Odjeljenja za internu reviziju i šeg Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Banjaluka.

Iz Granične policije je odgovoreno da direktor, njegov zamjenik i pomoćnik koriste tri specijalizovana službena vozila 24 časa dnevno, iako je Pravilnikom Savjeta ministara BiH propisano da su „službena vozila za specijalizovane namjene“ vozila za obavljanje operativnih policijskih aktivnosti.

(BN/Srpskainfo) Foto:RadioSarajevo/Arhiv

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Vizni park

18.09.2023 19:34

Za Ginisa ! Plate nezaradjene za ginisa! Privilegije za ginisa ! Zloupotreve za ginisa! Iznad zakona za ginisa! Domaci umreteni sa pipcima iz medj zajednice do turskee rusije madjarskee srbijee baze prljavog kapitalaaa!!!!!

ODGOVORITE
Name

+

18.09.2023 19:47

Malo i danju je posla. Ali vozanja ima.

ODGOVORITE
Name

Ilija

18.09.2023 20:12

Kuda karlisaju toliko.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

18.09.2023 20:18

Službena vozila u Banjaluci sva se koriste u privatne svrhe od MUPa pa do ostalih ministarstava to su ogromni troškovi i sta sad kad smo pred bankrotom sve nepismeno nagurano u institucije sto valja otislo vani dno dna.

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

18.09.2023 20:50

Pa naravno,moraju ih razradit prvo u privatne svrhe dok su u garanciji pa ionako bi od 2 do 5 godina kad izađu iz garancije raspisali novi tender za nabavku i oprali narodni novac i tako u krug.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

18.09.2023 21:10

Nama nema pomoći od ovih parazita. Nakotilo se neznalica. nakupovalo se diploma. Nakralo se narodnih novaca. Nema nama pomoći. Razočarao sam se i u Šmita, izgleda on voli evre više nego ovi naši. Ludi narod veruje lažovima. Malo je iskrenih političara

ODGOVORITE
Name

Tito

18.09.2023 22:27

Sta drugo na ovo reci, niti ce Amerikanci unistiti niti ce Rusi spasiti nego ce “NASI” kreteni odvesti sve ovo do propast. Gdje nestade onaj “Bosanac” ma koje vjere bio koji je Rimu, Osmanlijama kao i AustroUgarima odolijevao ,a danas ga njegov nerod polako ali sigurno brise sa ovog podrucja!!

ODGOVORITE