Blagojević: Ne može se ukinuti Republika Srpska

U jeku rasprava koje se uveliko vode o rezoluciji o Srebrenici, o kojoj je planirana  i debata u Generalnoj skupštini UN, neki od učesnika iznose tvrdnje da bi ta rezolucija, ako bude usvojena, mogla biti osnova da se pred Međunarodnim sudom pravde traži poništenje Dejtonskog mirovnog ugovora i ukidanje Republike Srpske.

Republika Srpska 10.05.2024 | 09:55
Blagojević: Ne može se ukinuti Republika Srpska

Autor: Dr Milan Blagojević

Zagovornici ove ideje iznose da bi, na temelju navedene rezolucije, neka od država članica UN mogla, iako nije strana ugovornica Dejtonskog sporazuma, da tuži recimo Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde i tako ishodi poništenje Dejtonskog sporazuma i ukidanje Republike Srpske. 

S obzirom na važnost ove teme postoji potreba da se ukaže na pravnu neutemeljenost navedenih ideja i tvrdnji. 

Naime, ukoliko bi Generalna skupština UN i usvojila rezoluciju o Srebrenici taj akt ne bi mogao biti pravni temelj da se na osnovu njega traži poništenje Dejtonskog sporazuma niti da se traži ukidanje Republike Srpske.

Razloga za to je nekoliko 

Kao prvo, član 12 Povelje UN zabranjuje usvajanje ove rezolucije, jer propisuje da sve dok Savjet bezbjednosti UN u pogledu bilo kog spora ili situacije obavlja zadatke koji su mu radi održanja mira i bezbjednosti u svijetu povjereni tom Poveljom, a Savjet bezbjednosti to u kontinuitetu čini u BiH od 1992. godine sve do danas, Generalna skupština neće davati, jer joj Povelja to zabranjuje, nikakve preporuke u vezi sa bilo kojim sporom ili situacijom pod nadležnošću Savjeta bezbjednosti.

Stoga ova zabrana svakako uključuje situaciju u BiH i sva pitanja u njoj, uključujući i Srebrenicu.

Zatim, takva eventualna rezolucija nije pravno obavezujući akt, zato što rezolucija uopšte nije pravni akt nego se radi o političkom aktu. Stoga nijedan sud na svijetu ne bi mogao suditi niti presuđivati po političkom aktu, budući da svi sudovi sude samo na osnovu pravno obavezujućih pravnih akata. 

Na ovo treba ukazati imajući u vidu da se oni koji žele poništenje Dejtonskog sporazuma i ukidanje Republike Srpske bave mišlju i spremaju se da poslije rezolucije o Srebrenici zatim (iz)lobiraju i podizanje tužbe kod Međunarodnog suda pravde, kao najviše sudske institucije u sistemu UN.

Međutim, takvo nastojanje bi, ako se drži do prava, bilo lišeno svakog pravnog smisla i osnova, budući da taj sud sudi samo na osnovu pravnih akata propisanih članom 38 Statuta tog suda. U tom članu je propisano da Međunarodni sud u svakom sporu pred njim primjenjuje međunarodne konvencije, to jest međunarodne ugovore, opšte ili pojedinačne, međunarodni običaj, odnosno opšta pravna načela.

Zašto je tako propisano u Statutu?

Pa upravo zato što svaki sud, kako je prethodno naglašeno, može da sudi samo na osnovu pravnih, a ne političkih akata kakva bi bila eventualna rezolucija o Srebrenici. Ona, dakle, iz tih razloga nije nijedan od pravnih akata iz spiska pravnih akata koje propisuje član 38 Statuta Međunarodnog suda pravde i zato ta rezolucija ni na koji način ne može biti osnov za poništenje Dejtonskog sporazuma i ukidanje Republike Srpske.

Osim toga, takvo nešto ne može se pravno valjano ishoditi i zato što Dejtonski sporazum i Republika Srpska niti su nastali niti su protivni bilo kojem pravnom aktu iz člana 38 Statuta Međunarodnog suda pravde, uključujući i Povelju UN. 

Kod ovakvog stanja stvari ni Međunarodni sud pravde u takvom sporu ne bi mogao suditi tako što bi stvorio neku svoju normu pa po njoj presuđivao, već može da sudi isključivo na osnovu navedenih pravnih akata iz člana 38 svog Statuta, a nikako na osnovu političkog akta u vidu rezolucije Generalne skupštine UN. 

Vrijedi dalje reći da su ugovorne strane Dejtonskog sporazuma samo Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Federacija BiH, te Republika Hrvatska i SR Jugoslavija - danas Republika Srbija kao njena pravna nasljednica.

Dakle, samo neka od država kao strana ugovornica - Srbija ili Hrvatska bi mogla da traži poništenje Dejtonskog sporazuma pred Međunarodnim sudom pravde, a da BiH u tom slučaju bude tužena, što se gotovo izvjesno nikada neće dogoditi.

Nijedna druga država to ne bi mogla zahtijevati, jer nije ugovorna strana Dejtonskog sporazuma.

On se ne odnosi bilo kako na druge države i on je za svaku od njih tzv. res inter alios acta, usljed čega svaka druga država nema locus standi, tj. nema pravo pristupa Međunarodnom sudu pravde u ovakvom slučaju. 

Pored svega navedenog, mora se na kraju naglasiti i da bi svaki pokušaj neke druge države da od Međunarodnog suda pravde traži poništenje Dejtonskog sporazuma i ukidanje Republike Srpske bio flagrantan i težak oblik miješanja u unutrašnja pitanja BiH kao države članice UN, jer je pitanje njenog ustavnog uređenja, a to znači i postojanja Republike Srpske i Federacije BiH, isključivo unutrašnje pitanje BiH u koje, saglasno članu 2 Povelje UN, nemaju pravo da se miješaju ni UN niti bilo koja druga država.

Dr Milan Blagojević Foto: Arhiha/Potpisivanje Dejtonskog sporazuma

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Rašo

10.05.2024 11:32

Svaka čast za ovako stručno obrazloženje.Sad je svima jasno da je sve oko ove rezolucije čista manipulacija i da ne postoji mogućnost pravnih posljedica.

ODGOVORITE
Name

Boris

10.05.2024 12:42

Dobro tumacenje i umirujuće je sto nije upitno postojanje Republike Srpske. Postoji mogucnost pravnih posledica. One ne proizilaze iz pomenute rezolucije, nego iz prethodne presude. Ta presuda trazi kontinuitet imputiranja kolektivne odgovornosti i materijalne odgovornosti, tj. obeštećenja. To je zabrinjavajuće. Stav koji je prikazala Crna Gora, jako je korektan i bitan za nasu buducnost, jer ono insistiraju na ograđivanju od kolektivne odgovornosti.

Name

blbl

10.05.2024 13:22

A sta cemo sa presudama suda da je vojska i policija RS-a kriva za genocid?

Name

Domaćin

10.05.2024 13:34

Kada ćete jednom shvatiti da entitet RS neće niko ukinuti izvana,nego baš oni koji su na čelu i koji vode RS i to u ekonomski krah i propast..😉

Name

Istocno Sarajevo

10.05.2024 18:14

RS ce nestati 112% ako SNSD i Dodik budu i dalje vodili RS, a vode je u nestanak, Amerika nas može ukinuti sutra, a mozda je to i cilj Dodika, pljacka mu ne nedostaje i iseljavanje naroda, a kad ne bude naroda neče vise biti ničega, docice arapi, Sirijci, iz Bangladeša, Hindusi, Ukrajinci, palestinci......vec dolaze i naseljavaju se

Name

Nenad-Nostradamus

10.05.2024 19:13

Ne moze se ukinuti dok nas Dodik cuva.

Name

TEŠKO NAMA

10.05.2024 11:32

Ako on tako kaže sigurno je tako.

ODGOVORITE
Name

Bl

10.05.2024 11:37

Hvala gospodinu Blagojevicu na objašnjenju. Sada mi je lakše u duši

ODGOVORITE
Name

C.Vila

10.05.2024 11:40

Niti će se ukinuti Republika Srbska, a niti će ikada Republika Srbska postojati van granica Bosne i Hercegovine. Pitam se samo kada će narodi shvatiti da je ovo priča kako bi se nastavilo sa bogačenjem pojedinaca na svim stranama i je jedini izlaz da se okrenu ljudi jedni drugim. Sve ostalo je šarena laža

ODGOVORITE
Name

Droljo

10.05.2024 11:46

Sa ovakvom vlašću i lošom politikom svakim danom je sve manje RS, Slovencima 340.000.000 danas a Hrvatima 200.000.000 sutra

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2024 14:56

eh to su problemi, pola miliona KM minusa a nema se odakle vratiti. Najmanji problem je rezolucija o Srebrenici.

Name

Od srca

10.05.2024 16:36

Ako ovako nastave rasipati novac, od cega ce platiti Federaciji one 2 milijarde za razdruzivanje? Jedino da Mile vidi da mu daju razdruzivanje na otplatu?

Name

Bojan

10.05.2024 11:49

Mogu oni profesore sve silom, međunarodno pravo već odavno ne postoji, zapadne zemlje na čelu sa amerikom mogu sve i sve im je dozvoljeno

ODGOVORITE
Name

ReBojan

10.05.2024 15:54

A Republika Srpska nije uspostavljena silom?

Name

tesko jadnom narodu

10.05.2024 11:59

Sve oni mogu jer zele rat. Sta bi bilo drugo ako 30 godina rovare u BIH?

ODGOVORITE
Name

Alo

10.05.2024 12:17

Moze mile dodig, on je unistio narod i RS.

ODGOVORITE
Name

+++

10.05.2024 12:17

Pitajte sektu može li, sve rade da nas ukinu

ODGOVORITE
Name

kk

10.05.2024 12:20

Sve može

ODGOVORITE
Name

Prika bn

10.05.2024 12:25

Može se zaduži ti, pa to dođe na isto.

ODGOVORITE
Name

Svasta

10.05.2024 12:28

Ovo je za nepovjerovati. Ovi mozgovi i velikosrpski branioci sami svome narodu lijepe etiketu genocidnog naroda i jos gore spominju ukidanje RSa. Budimo realni kome to odgovara u BiH izuzev politicara koji na tu temu pokusavaju prigrabiti glasove zbunjenih naroda. Budimo realni, niko od Bosnjaka i Hrvata to i ne spominje, jer svjesni su da je to nemoguca misija.

ODGOVORITE
Name

Maka set

10.05.2024 13:48

tom cruise je uspio do sad 7 nemogućih misija, ne tješi se time da ti to tako smatraš

Name

Ekonomista

10.05.2024 12:30

Hvala g.Blagojeviću na ekspertskom upoznavanju javnosti.Pitam se da li RS može nestati zbog ekonomske devastacije svih resursa neophodnih za minimalno egzistiranje gradjana RS.

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2024 13:04

Moze nestati na razne načine

Name

Xxl

10.05.2024 12:59

Tvrdnje da će se ukinuti RS zbog rezolucije su podla špekulacija,radi manipulacije.Ma to znaju i oni koji manipulišu,pa kada to spojite sa izjavama našeg ministra inostranih poslova imate vrući bosanski lonac.

ODGOVORITE
Name

Србо

10.05.2024 13:16

Професоре, ми једемо Кинески бјели лук, поред, Лијевча, Посавине и Семберије а ништа не заостаје и Херцеговина, нашу власт само интересује богаћење и уништавање и продаја подобним тајкунима оног шта је остало, она ће се сама урушити, данас опет блокирани рачуни Јахорине али Елек и Љевнајић остају на дужности и они су за ову власт одлични менаџери.

ODGOVORITE
Name

Ima ko moze

10.05.2024 13:17

Mile svakodnevno radi na tome

ODGOVORITE
Name

Ero

10.05.2024 13:21

BiH treba, međusobnim dogovorom, preurediti po regionalnom principu koji je ekonomski i komunikacijski mnogo praktičniji. Zatvaranje u nacionalne torove nije nam donjelo sreću. Treba se prestati plašiti drugog i drugačijeg. Ako ćemo pošteno 90% stanovnika BiH su istog etničkog porijekla.

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2024 14:12

I ja se slazem, ionako svi iz Lukavice rade u Sarajevu, a Teslic i Doboj u Jelahu. Nikom ne fali nista, a falilo bi im da se sutra udari granicna kontrola unutar Bosne.

Name

Rade B

10.05.2024 13:57

Nista njima ne znači medjunarodno pravo kao ni povelje ni pravilnik UN. Kod njih je mržnja prema srpskom narodu razlog da uz pomoću sile što više štete učine istom. Kod njih je najvažniji zakon džungle.

ODGOVORITE
Name

Ero

10.05.2024 14:54

Da u njih je džungla, a u nas je sve kako treba. Zato živimo bolje od njih u svim segmentima života.

Name

ReExpertRade

10.05.2024 16:05

Republika,čija?Srpska!Još pominješ međunarodno pravo,mržnju,sprovođenje sile!Prije nego što počnemo dijeliti "moralne" lekcije drugima,valjalo bi da prvo sebe preispitamo!

Name

Hdk

10.05.2024 14:10

Ne moze se RS ukinuti, ali zato mogu Srbi u njoj patiti sve dok traje, i to da ih njihovi gaze i pljackaju. To je savrsen recept za kuvanje žabe.

ODGOVORITE
Name

SSSSSSSS

10.05.2024 14:34

Neće se ukinut Republika ,ali je sigurno da će se ukinuti Srpska,jer se smatra diskriminirajuće u odnosu na druge narode

ODGOVORITE
Name

Dorbin

10.05.2024 14:39

Pa ja ne pamtim da je neko ikad izjavio da treba ukinuti RS.Samim tim nije mi jasno zasto ovo obrazlaganje.To je evo,ja sam Dr. sad cu ja obrazlozit nesto sto niko i ne spominje..

ODGOVORITE
Name

f60

10.05.2024 14:41

Da kažemo da je sve tako ali može li RS raditi sve da uništi državu BIH i kako objasniti građanima da će im biti sve teži život zbog toga ?

ODGOVORITE
Name

Caki

10.05.2024 14:45

Jesto to tako po pravu, ali zapad ne radi već odavno van prava.

ODGOVORITE
Name

Gvtvt

11.05.2024 00:45

Pusti zapad, budaletino.Da nije para sa zapada skrkali biste,se sutra.Dužni Bogu i narodima, korupvija na svakom koraku, prljavština, narod zatucan, glup i nepismen...Ćuti i motiku u šake..m

Name

Milan

10.05.2024 22:18

U čije ime vršlja Zlaja po UN iako nema obavezujući usaglašen stav SVIH članova Presjedništva

ODGOVORITE