Прлаиновић уочи ЕП: Ми смо већ ушли у историју

Андрија Прлаиновић, један од најбољих ватерполиста Србије и свијета, за "Независне" је рекао да нема притиска да се освоји пето узастопно злато на Европском првенству, да су он и саиграчи спремни за још један изазов и да се нада добрим играма на шампионату који данас почиње у Будимпешти.

Остали спортови 14.01.2020 | 09:23
Прлаиновић уочи ЕП: Ми смо већ ушли у историју

Пред пут у Мађарску, на 34. Европско првенство, селектор Србије Дејан Савић је цитирао тенисера Бјорна Борга, који је уочи Вимблдона рекао да ако побиједи пети пут узастопно улази у историју, а да у супротном оне четири освојене титуле нико неће да памти. Прлаиновић истиче да су "делфини" већ направили историјски резултат.

"Ми смо с ове четири титуле у низу већ ушли у историју, једини смо којима је то пошло за руком након Другог свјетског рата. Било би лијепо поново освојити злато, али идемо корак по корак. Нисмо оптерећени тим циљем", рекао је Прлаиновић у разговору за "Независне".

Уколико освоји пето злато у низу Србија ће изједначити рекорд Мађарске, која је била побједник првих пет европских првенстава. Ипак, до финала је дуг пут. Први ривал Прлаиновићу и саиграчима биће репрезентација Русије, с којом ће се састати данас од 17.30 на базену у "Дунав арени".

"Почиње групна фаза и први циљ нам је да заузмемо мјесто у групи. Не би требало да имамо проблема са селекцијом Русије, односно требало би да зависи све од нас. Ако прилаз утакмици буде добар, очекујем побједу. И остала два ривала у групи, Румунија и Холандија, су слабији од нас, али наравно квалитет треба показати у базену", рекао је трофејни ватерполиста, истичући да је најважнија утакмица на овом првенству четвртфинале, гдје су Србији потенцијални ривали Мађарска и Шпанија, коју су "делфини" побиједили у финалу 2018.

Прлаиновић је рекао да је селекција Србије добро одрадила припреме и да вјерује да ће кроз групну фазу подизати форму, те бити најбоља када буде најпотребније. Ривале добро познаје, а издваја седам селекција које су ранг изнад осталих.

"Мађарска, Хрватска, Шпанија и свјетски првак Италија су уз нас међу фаворитима, али међу репрезентације које се квалитетом издвајају од осталих сврстао бих и Грчку и Црну Гору", рекао је Прлаиновић. На питање шта је највећа снага Србије која је годинама у врху европског и свјетског ватерпола, одговорио је:

"То што смо дуго заједно, екипа је низ година на окупу. Нас 10 од 2013. игра за репрезентацију и веома добро се познајемо."

Посебан доживљај биће играти у "Дунав арени".

"То је модеран објекат, који више подсјећа на кошаркашку халу него на ватерполо базен и биће уживање играти у Арени, чије ће гледалиште, вјерујем, од четвртфинала бити пуно", рекао је Андрија Прлаиновић.

Пред пуним трибинама ватерполисти ће се борити за медаље, али и за мјесто на Олимпијским играма, које се ове године играју у Токију. "Дијели" се једна виза за Игре, намијењена је шампиону, али с обзиром на то да су мјесто у Јапану већ осигурали Србија, Шпанија и Италија, теоретски до Токија може и четвртопласирана репрезентација с Европског првенства које се завршава 26. јануара.

Доминација еx-Yу држава

Да су ватерполисти из земаља бивше Југославије годинама најбољи потврђује и чињеница да су земље настале након распада те државе од 2001. освајале сва европска првенства.

Године 2001. и 2003. славила је Србија и Црна Гора, 2006. титулу је освојила Србија, баш као и 2012, 2014, 2016. и 2020. Црна Гора је тријумфовала 2008. године, а Хрватска двије године касније.

Порази Србије и Хрватске

Ватерполисткиње Србије и Хрватске доживјеле су поразе и у другом колу Групе А Европског првенства у Будимпешти, а прилику за прву побједу имаће сутра, када ће се састати у базену.

Србија је послије недјељног пораза од Грчке (7-26) јуче изгубила од Русије резултатом 2:27, док је Хрватску савладала Грчка са 18:3. Дан раније Хрватице су поражене од Мађарске (6:25). Холанђанке су уписале другу побједу у Групи Б пошто су савладале Холандију са 23:3.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гојко

14.01.2020 09:08

Само напред, с вером у Бога и отаџбину

ОДГОВОРИТЕ