Шта Радончићева оставка повлачи за собом у власти?

Оставка Фахрудина Радончића на функцију министра безбједности БиХ за собом ће засигурно повући и друге процесе на свим нивоима власти. Стратешко размимоилажење погледа на ситуацију, како је за Клиx.ба рекао Радончић, нагнало је лидера СББ-а да изађе из коалиције са СДА и ДФ-ом на државном нивоу.

Босна и Херцеговина 02.06.2020 | 12:13
Шта Радончићева оставка повлачи за собом у власти?

То сада значи да "бошњачки фактор" привремено остаје са само два министра на државном нивоу. Иако би то требало бити привремено, питање је колико ће се брзо предложити нови министар безбједности БиХ и да ли ће га подржати СНСД и ХДЗ. Довољно се присјетити вишемјесечне тракавице с (не)именовањем Млађена Божовића.

СНСД поред предсједавајућег Савјета министара БиХ има још два министра, али и замјеника безбједности и новоименованог министра за људска права и избјеглице с обзиром на чињеницу да су њих предложили СНСД-ови коалициони партнери - ДНС и Социјалистичка партија. Простом рачуницом, СНСД сада контролише четири министарства уз предсједавајућег, док ХДЗ има "држи" три Министарства.

Радончић је незадовољан односом званичника СДА према мигрантској кризи као и тумачењем Странке демократске акције да Тужилаштво БиХ подузима антибошњачке активности чиме се ствара притисак на правосуђе. 

Још увијек актуелном државном министру безбједности очито у СДА замјерају и то што је позвао све надлежне органе да хитно и ефикасно ријеше аферу "Респиратори" у којој је СДА-ов премијер Фадил Новалић један од три главна актера.

Но, сада је питање да ли ће то значити да ће се СББ поздравити и са владајућом структуром на нивоу Федерације БиХ те Тузланском кантону, али и у Кантону Сарајево за који је Странка демократске акције потрошила много времена и ресурса како би преузела власт.

С обзиром да власт у Кантону Сарајево има тачно 18 руку колико је потребно за већину у Скупштини, излазак СББ-а би значио и пад Владе у Сарајеву.

Иако је прије неколико дана најављено да СББ остаје чврст партнер са СДА очито да се ствари полако мијењају, а доказ томе је чињеница да је Клуб СББ-а јуче потписао захтјев за изгласавање неповјерења Владе ФБиХ односно смјену Фадила Новалића (СДА). Тиме је СББ стао на страну СДП-а, Наше странке, ПДА и Независног блока насупрот СДА, ХДЗ-а те СД Енвера Биједића и Елдина Врачеа.

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Орао пао орао пао

02.06.2020 10:22

Ако се СНД и ХДЗ доцепају одлучивања најебали смо скроз тотално први пут апелујем као Србин да Радончић не подноси оставку.Сад је свима јасно ко постиче корупцију и даје јој крила .Овај пут је то показао Бакир Изметбеговић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замјеник министра

02.06.2020 14:46

Ту функцију сад преузима замјеник министра.

Name

П

02.06.2020 10:42

Тема мигранти. Полиција РС на пријаву грађана да су се у њиховом мјесту појавили мигранти, којих ту иначе нема, на пријаву да је становништво у страху због личне безбједности, да се дјеца крећу улицом, на лице мјеста изађе са сат, два кашњења, и када пронађе те људе / ако их пронађе / не покушава их идентификовати, него их пита гдје иду и буквално им руком покаже у којем је то правцу, те сједну у службено возило и оду. Ови и даље остају на улици, а на поновни позив се још и изгаламе на позиваоце, говорећи им да они са тим немају ништа. Ко има побогу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопи

02.06.2020 11:26

Сто ти оцекујес од полиције, да их хапси и затвара у логоре? Ако је нетко на улици, не ради с тим ниста не законито!

Name

Нострадамус

02.06.2020 15:06

Лопи.Па оцекујем да се полиција и према насим градјанима понаса као према мигрантима.Не да нас устављају и казњавају за неку ситницу или узимају мито.Мене за 15 година у Аустрији само два пута зауставили накратко без казне и било каквог малтретирања.

Name

ре Лопи

02.06.2020 18:06

Ајд буди ти тај неТко ко је илегално ушао у САД, В. Британију, Јапан или било коју уређену државу без докумената, па се шеткај поред полиције па ћеш видјети да ли радиш нешто противзаконито и да ли ћеш се и даље моћи шетати улицама таквих држава. Наравно да их треба хапсити и затварати у логоре док не добију дозволу да уђу у ЕУ или док се не постигне споразум о реадмисији са њиховим матичним државама.

Name

АКТИВИСТА

02.06.2020 11:36

Немој гос. Радончићу, могу ови наши почети преписивати, па ће поштени Баја наје.. ти!!!

ОДГОВОРИТЕ