У Српцу умјесто производних погона "ничу" пумпе

Након Бензинске пумпе „Енергопетрола“ и „Нестро“, само стотињак метара даље гради се и трећа бензинска пумпа у Српцу. Званично се не зна чија је, јер нигдје нема обавезне табле на градилишту са подацима о инвеститору и извођачу радова, али је „јавна тајна“ међу Српчанима да је ријеч о још једној пумпи фирме „Нешковић“. 

Република Српска 30.09.2020 | 13:39
У Српцу умјесто производних погона "ничу" пумпе

И ништа не би било чудно што се, ето, умјесто неког производног погона за запошљавање нових радника, подиже још једна бензинска пумпа, да се она не налази на невјероватној локацији – готово на магистралном путу насупрот ових пумпи.

Уз то, на опште чуђење, наслања се на сусједне стамбене објекте и за прилаз користи Врбаску улицу, што ће, бесумње, неповољно утицати на безбједност саобраћаја – кажу  они којима је ова област професионално блиска.

И  за дивно чудо, инвеститор је добио сагласност надлежних локалних и републичких органа, а ни становници ове улице, према нашем извору, нису имали ништа против што ће имати загађенији ваздух и потешкоће приликом изласка на магистралну саобраћајницу или при повратку кући.  

А да није здраво и бунити се против сумњиве и нелогичног развоја енергетског сектора, као што је бензинска пумпа о којој је ријеч,  на свом примјеру осјетила је једна успјешна  србачка фирма из управо Врбаске улице, која је замолила да јој не помињемо име.

Само десет дана након писменог приговора надлежном министарству о изградњи пумпе, која се граничи са овом фирмом, а дијели их два метра издигнути ниво  умпе, стигли су републички инспектори, али не да се увјере у  наводе жалбе, већ да „опамете“ поменуту фирму са новчаном казном од 6.000 КМ.  

Градилиште  су  посјетили тек мјесец дана касније и увјерили се да власник има све ваљане документе  за изградњу пумпе и да су жалбе неосноване. 

Кућа  Зорана Вранића готово је блокирана од нове  бензинске пумпе. Радо би је продао, каже,  али ко ће је купити? Њена вриједност је умањена за 50 одсто. Не зна шта да ради,  јер је окружен бетонским зидовима  пумпе,  изложен издувним гасовима и буком која са ње долази. 

У Одјељењу за просторно уређење и комуналне дјелатности општине Србац прво су са чуђењем запитали „зар мислите да овдје раде незналице“, а потом  тврдили да  издавање  папира и дозволе за градњу пумпе није у њиховој надлежности, већ органа на нивоу републике.

Изгледа да их урбанистички и регулациони планови града уопште не интересују. То се да закључити и по изградњи бројних објеката, нарочито стамбених и пословних зграда које немају потребну инфраструктуру, прилазе и паркиралишта.

Град је  остао  без адекватних регулационих планова  простора  за  развој, као што су  стамбено-пословни  објекти, образовно-васпитне установе, културни објекти.

Урбанистички планови  се  прекрајају  према интересу појединаца, утицајних људи блиских актуелној власти, а не према потребама  грађна – тврди извор БН портала.  Негдје се, управо из ових разлога, „изгубила“ и планирана изградња обилазнице регионалног пута према  општини Прњавор.   

(БН/С.К.)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Кад

30.09.2020 12:05

Кад секта изгуби изборе 2022 па кад се буду доносили нови закони и буде нови министар просторног уређења и екологије а не сподоба Сребренка.Мораће разни Нешковићи и остали тајкуни плаћати мјештанима одштету за загађивање ваздуха и стварање буке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.09.2020 12:43

Прорадиће и Стирокард , само да Рачић наплати од Бобар банке 4 мил км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац 2

30.09.2020 15:07

Рачић је на вријеме од ИРБ-а а на основу Стирокарта стрпао у џеп око 5 милиона марака. Погледај сајт те банке и пласиране кредите па ћеш имати тачне подазке. Зног тог успјеха сада у другом мандату води привредну комору Бања Луке. Зна човјек посао. Од шверцера девиза до милионера. У међувремену Стирокарт је процвјетао. Од амбрпзије до оталих трава. А ова бензинска и на овом мјесту је нова црна тачка у саобраћају. Исто као и бензинска у Црнаји, на путу Србац-Топола гдје је до сада било на десетине саобраћајних незгода од којих неке и са смртним последицама. И бензинска Крајинапетрола је такође потенцијална опасмост за учеснике у саобраћају. Три бензинске на 80 метара и са обе стране пута, уз један прикључни пут и велику раскрсницу. Нека је Бог на помоћи возачима а првенствено пјешацима, дјеци и старијим особама.

Name

Небојша

30.09.2020 16:28

Стирокарт тренутно изгледа к'о нуклеарна електрана, ал' након катастрофе... Стари је деро кожу на шиљак само да се докопа пензије након више од 45 година радног стажа... А Рачић је геније, прави примјер једног велможе ил' кнеза...може му се.. А ви раја, опет у октобру за њега и његове... да нам такав човјек потраје још дуже на власти... Јад и чемер напаћеног друштва једног града који полако али сигурно нестаје... П.С. Србац

Name

Србац 2

30.09.2020 17:38

Ја бих само подсјетио аутора овог текста /иначе јако доброг/ да се обилазнице граде "око градова". Србац није град, тачно је да није ни село, али оно што је Србац данас, је*ем ли га, незнам шта је?

Name

И У

30.09.2020 13:12

БЛУЦИ ИДИОТИ САМО ПРАВЕ ПУМПЕ А ЈОС ВЕЦИ ИДИОТИ СУ ОНИ КОЈИ ИМ ТО ДОЗВОЉАВАЈУ.КЛАСИЦНО ПРАЊЕ ПАРА .ОЦИТ ПРИМЕР ПЕРАЦА ЈЕ КЕСИЦ ПОСАО ЗА ТУЗИЛАСТВО АЛ ИТАМО СЈЕДЕ СЛИЦНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

30.09.2020 13:36

Какви производни погони?Ко це ту да ради?И и у овим сто имају тренутно у Српцу нема ко или неце нико да ради.Девиц стално трази раднике,БестТекс трази раднике,пекаре и трговине тразе раднике,Дрвопродеx,Енса,Колектор,Перутнина а да не прицам о конобарима и градјевинским радницима. Био је отворен погон у Мартинцу па није имао ко радит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

30.09.2020 15:13

Заобилазим ту пумпу у широком луку.......

Name

Тразе раднике

30.09.2020 16:19

ал да им дзаба све и сваста раде.... није нико луд, треба се мало стат томе на крај

Name

јааааа

30.09.2020 14:48

Приватна дрзава,могу радит ста хоце,мозе ли се како и цетврта пумпа отворит доле код спортске дворане у Српцу,ваљало би и тамо једна,мало је три пумпе у размаку од по 20-ак метарааа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

30.09.2020 16:18

Нема Српца већ дужи низ година...све сиво к'о Чернобил... Желудац да ти се окрене од муке кад видиш шта се дешава са "ономад Чаршијом"... Сва срећа па сам утек'о на вријеме, и неће ме скоро видјет....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБАЦ

30.09.2020 22:44

У праву сте! Од некадашњег Српца је направљено пусто село, за сву господу која ради по Бањалучким институцијама, када дођу викендом да се опусте и одморе у миру и тишини.

Name

Неподобни

30.09.2020 16:24

Бар је Србац опште познат по томе ко ће да добије дозволу за градњу а ко не.наравно онај ко стави довољно пара у џеп младјану да овај може дати којицима и осталима а и да њему нешта остане јер од свега највише воли тудје паре.а регулациони план је препустио великим стручњацима и начелницима одјељења у опстини(читај бели,бабац,погузвани)

ОДГОВОРИТЕ