"Тома је спавао на поду и пјевао за чинију пасуља"

Филм "Тома", у којем је лик певача Томе Здравковића оживео глумац Милан Марић, данима пуни биоскопске сале, а многи детаљи из живота легендарног уметника и боема терају сузе на очи.

Србија 19.09.2021 | 12:11
"Тома је спавао на поду и пјевао за чинију пасуља"

Томислав Тома Здравковић родио се као треће дете у породици, 20. новембра, 1938. године, када је његова породица живела у Алексинцу. Сви у породици Здравковића били су талентовани за песму, али он највише. Таленат су наследили од оца Душана, а Тома се истакао већ у петом разреду када га је наставник математике научио да свира виолину, да чита ноте, да солфеђо зна у прсте.

И Тома је почео да зарађује када је заједно са другом уписао трогодишњу текстилну школу у Лесковцу (ишао је на смер плетења). Али није почео да зарађује у новцу. Тај његов друг, Станиша Станојевић, како је испричао у свом сведочанству, и Тома Здравковић су становали у изнајмљеном мемљивом собичку у Улици Николе Тесле 25 код „неке тетка Живке“.

- Спавали смо на поду и покривали се крпарама, све су нас вашке појеле - причао је Станиша. А све је почело када су у центру Лесковца, тамо где је пре неколико година подигнут споменик Томи Здравковићу, у септембру 1954. два мршава, изгладнела дечака ушла у кафану “Радан” из које се стално чула музика. Они су дошли да измоле за остатке од трпезе, али судбина им је наменила нешто више.

Имао је Тома среће јер га је те вечери чуо управник Позоришта у Лесковцу и питао га хоће ли да пева у представи „Зона Замфирова“.

- Може, рекао је, али за две чиније пасуља и два парчета хлеба - присећао се певачев друг.

Два месеца касније у “Радану” гостовала је једна права кафанска звезда - Силвана Арменулић. Пре него што је стала на подијум слушала је младог мршавог дечака како пева, па је затражила да наредну песму отпевају у дуету. Био је то пресудан тренутак за Тому Здравковића.

Певао је Тома Здравковић за Данку, Љиљану, Сању, Бранку и многе друге горепоменуте, али мало је познато да је једној Славици, у коју је био смртно заљубљен, посветио најтужнију песму. Славица је имала плаву косу и очи, а иза ње је остала песма “Букет белих ружа”, која можда не спада међу његове највеће хитове, али дефинитивно крије најтужнију, штавише, језиву истиниту причу о његовој првој љубави која је умрла не напунивши 20 година.

Тома Здравковић је у Тузли, док је још био непознат, упознао студенткињу Славицу. Волео ју је толико да је маштао о одласку пред олтар са њом, али је из њеног дневника открио детаље о њеном интимном животу са познатим и непознатим мушкарцима, што га је шокирало. Тома и Славица су се свађали и раскидали, иако су једно према другом гајили снажна осећања.

Једна ситуација са Славицом била је веома непријатна.

- Мојој првој проби присуствовали су фудбалери Драган Шекуларац и Зоран Миладиновић. Подсмевали су ми се. Утучен и искомплексиран, нисам приметио да Славица седи са Зораном. Схватио сам да нешто није у реду тек кад сам им пришао. Пред целим друштвом рекла је да мора да обиђе неке пријатељице. Шта сам могао него да се сложим. Вратио сам се у пусту собу хотела “Балкан”, а она се појавила тек после поноћи - касније је испричао Здравковић.

Када је 1963. године певао на Црногорском приморју, добио је телеграм у којем га је лекар који је лечио Славицу обавестио да је она тешко, неизлечиво болесна и да жели да га види. Када је стигао у Сарајево, није могао да је препозна, јер је изгубила тридесет килограма. Тома због наступа није могао да остане са Славицом, а неколико дана касније стигао му је нови телеграм којим је обавештен да је његова љубав умрла.

Погођен њеном смрћу, написао је најдирљивију песму у каријери.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Курир)

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ја

19.09.2021 10:57

тузна прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста је зивот

19.09.2021 10:58

Тома Здравковиц нас је напустио млад као и колегиница Силвана Арменулиц.Слава им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронин

19.09.2021 11:42

Легенда це заувијек бити с нама ,јер су његове пјесме вјецне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

19.09.2021 11:54

Сад Бјелогрлић снима неколико филмова годишње. Богте, прво је напрасно постао велики глумац а сад и велики режисер. Прави, школовани, режисери од њега не могу доћи до изражаја, не могу снимити ни кратки филм. Какав суноврат српске кинематографије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијаница

19.09.2021 14:27

...не може дуго да живи... Тај алкохол који је симбол хришћанске културе и напредне цивилазије је одњео много живота које је људе бацао у биједу и очај и у убиства. Алкохол треба да се забрани!

Name

Игипоп

19.09.2021 16:25

Кад приçас о Бјелогорицу, човјек има своју фирму са којом годинама ради серије и филмове..До оног скока на редитеља, није имао мрље у какријери нема коме није помогао. Зато кад причаш о њему устани

Name

Да Да

19.09.2021 13:26

Он је макар лепо певао за разлику од неких који арлаучу а имају милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тома

19.09.2021 17:12

Зато и јесте легенда!!

ОДГОВОРИТЕ