Шест златних рибица научиле да управљају роботским возилом! (ВИДЕО)

Шест златних рибица које су учествовале у експерименту израелских иостраживача -научника, су показале да могу да управљају роботским возилом и крећу се копном где год пожеле…

Занимљивости 12.01.2022 | 16:23
Шест златних рибица научиле да управљају роботским возилом! (ВИДЕО)

Све  у име науке, наравно!

Тим је вец́ неко време смишљао начине да тестира навигацију рибама, каже Шачар Гивон са Универзитета Бен-Гурион у Негеву, први аутор студије објављене у часопису Бехавиорал Браин Ресеарцх.

“Недавно смо се чак одважили и на корални гребен Еилата у сталном покушају да проучавамо навигацију у вец́ој, природнијој скали“, каже она. “Тако да увек покушавамо да изазовемо себе – и наше рибе. Идеја да се риба крец́е по копну изгледала је баш као немогуц́а врста изазова са којим волимо да се носимо. На нашу срец́у ипак није било тако немогуц́е.” рекла је научница преноси британски “Гардијан”.

Истраживање, стручно названо истраживањем методологије преноса домена, имало је за циљ да утврди може ли одређена врста, у овом случају златна рибица, функционално обављати одређене активности ван свог природног хабитуса. За инспирацију су им послужили раније објављени радови где су глодари и пси подучавани да управљају возилима.

Истраживачки тим који је предводио професор Ронен Сегев најпре је конструисао акваријум на точковим који се покреће реагирајући на покрете рибице. Затим су кренули учити рибице како да возе баш као што би учили човека да вози аутомобил или бицикл. Рибицу је било кључно повезати с возилом како би схватила да њезини покрети тијеком пливања управљају. У просторију су поставили ружичасту мету, а када би се рибица довезла до ње, добила би храну. Њене покрете бележила је и “преводила” камера постављена на врх возила. Како би се рибица кретала, тако би камера комуницирала с возилом и наводила га.

Компјутеризовани систем камера прикључен на ово “возило којим управљају рибе” снимао је и преводио упутства за пливање рибе.

Након неколико дана тренинга, рибе су успешно водиле возило доциља са различитих почетних позиција у просторији – чак и ако су се суочиле са препрекама попут лажних препрека или ударања у зид. Неки су се посебно добро снашли.

“Господин Дарси и Господин Бингли, именовани по ликовима из Поноса и предрасуда, били су јако добри, праве су звезде”, рекла је Гивон.

Иако су и раније студије већ показале да су рибе одлични навигатори у свом природном окружењу, аутори овог истраживања истичу како је сада јасно доказано да је способност навигације у потрази за храном или сигурним уточиштем, односно с циљем преживљавања, универзална свим врстама, без обзира на окружење у којем се налазе.

анимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар