Продаја акција ХЕТ није ништа друго него приватизација!

СДС, ПДП и Листа „За правду и ред“ због забране МУП да мирном шетњом грађана Требиња од Културног центра до ХЕТ искажу незадовољство због најављене продаје акција Хидролектрана на Требишњици одустали су мирних протеста заказаних за 21. јануар.

Република Српска 19.01.2022 | 19:50
Продаја акција ХЕТ није ништа друго него приватизација!

Ипак, како најваљују тај дан огласиће се пред почетак Скупштине акционара ХЕТ-а, али и у наредном периду наставити сваки други вид борбе како би била спријечна, како тврде, продаја тог предузећа.

Како кажу у требињским опозиционим странкама МУП им је забранио одржавање протестне шетње јер није на вријеме најављена иако то није било могуће с обзиором да се информација о продаји акција ХЕТа појавила тек прије неколико дана. Од протеста за 21. јанура одустају, али не и од борбе да се спријече продају акција ХЕТ-а, што је како тврде почетак приватиазације тог предузећа.

"Овај пут ми ћемо ићи са сталним акцијама, сваки дан и сваке седмице од блокада колима, разних протеста док се не одуистане од штетне одлуке. Нећемо ми испразнити енергију један дан и кажу сада су испухали. Не, ово ће бити констатнта борба јер ако се прода и дијелић Елекјтроривреде јер нам пипају пулс јер докапитализација значи промјена власничке структуре. Свака неће ићи одједном већ корак по корак", изјавио је Небојша Вукановић, предсједник „Листе за правду и ред“.

Продаја акција ХЕТ тврде у требињској опозцији није ништа друго него приватиазција на мала врата Електропривреде Републике Српске која је већ почела.

"Имате неке одлуке провучене у службеном гласнику Републике Српске гдје 99 посто грађана не зна шта се дешава у нашој Републици јер је приватизована. Ево ријешење које је објављено у службеном гласнику 120/121 о одобрењу власниччке структуре концесра слоране електране Требиње 1. Шта се дешева у ово случају да једна мађарсјка фирма постоје 70 посто власничких права у овој фирми Електропривреде, а нама остаје 30 посто. Мислим да ће бити јасније одакле обећања предсјдника Орбана да ће Марађраска помоћи са 100 милиона евра. Све се провлачи на мала врата, тако и са овом докапитализацијом ХЕТ се уводи на мала врата уводи се приватиација у ХЕТ на мала врата", казао је Љубиша Крунић, ПДП Требиње.

"Они су продали Бистрицу 51 посто нису никога питали, Љујбо је пдсјетио 70 посто солара, питао сам их мјесец дана нема одговара и сада хоће да продају нешто што је направљено 66, а они за дест годину нису у стању пробити тунел за ХЕ Дабар", додао је Вукановић.

У петак 21. јануара у 10 и 30 требињске опозционе странке одржаће конференцију за новинаре испред зграде ХЕТ-а пред почетак Скупштине акционара, која је заказана за 11 часова. Њихов захтјев је да се докапитализација ХЕТ-а скине са Дневног реда, а да одлуку о томе може донијети искључиво Народна скупштина Републике Српске.


(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

yоки

19.01.2022 19:25

Готово је то, Вукане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.01.2022 19:33

Вукане, Вуле, није то никаква приватизација, већ емисија акција ради прикупљања новчаних средстава у циљу изградње ХЕ Дабар. То је пројекат који је иницирала бивша Југославија још 1954.године и тек је сад доспио на реализацију а већ су већим дијелом прикупљена средства путем кредита са кинеском ЦЕXИМ банке. Кад се изгради ХЕ Дабар то ће боти још једна хидтоелектрана у власништву Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.01.2022 06:55

И Ти Милане си олизао прсте чим браниш доказане лопове и пљачкаше. Ја сам прије годину дана урадио пројејат, елаборат и све папире предао за соларну електрану на мом објекту у мом власниству да користим сунчеве зраке коју обасјавају мој кров и шта мислиш - ништа, треба Луки и њему сличним да убацим у џеп пола од укупне инвестиције. Па јел и сунце њихово?

Name

Милан за Ре

20.01.2022 10:33

Јест, ја сам баш олизао прсте. Ти тако мислиш само зато што сам ја рекао суштину у вези пројекта. Да ли ће се неко уградити у том пројекту у смислу рекетирања, то можемо само нагађати. Ја сам апсолутно против тога јер узима и моје али не могу ни у кога упирати прстом док не добијем увјерљив доказ. Ти ако имаш, брате мили поднеси то у тужилаштво и јавно објави.

Name

Ех

19.01.2022 20:01

Свесу то лопови на целу са Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синовац

19.01.2022 21:49

Није ми ниста јасно. Прикупља средства, залазе имовину ХЕТ--а а не смањује процентуално власниство. Цудна нека математика.

Name

Милос

19.01.2022 20:22

Вукане кандидуј се за цлана предсједњства, да висе скинемо овог, нецу вусе ни име да му написем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милане

19.01.2022 22:50

Немој бити наиван ту прицу сто ти прицас исприцао је и лондонски дјак министар за све и сваста и ја му не вјерујем а ти како хоцес само сигуран сам да је то улазак приватизације на мала врата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.01.2022 09:05

Вукане ти изгледа ниси довољно свестан снаге и покварености владајуце странке.Зар ти није довољно то сто сте заказали мирне протесте а они вам их укину.

Name

Милан за Милане

20.01.2022 10:42

У суштини, то може бити приватизација али под одређеним условом. У овом моменту у првом кругу емисије акција Република Српска иде на откуп својих 65% акција, Фонд ПРЕФ на својих 10% и Фонд за Реституцију својих 5%. Осталих 20% акционара су поједини инвестициони фондови који су тренутно и мали акционари. Критеријум испјешности емисије акција је да се откупи најмање 60% акција. Тек у другом кругу емисије акција би могли да се појаве неки други понудиоци који бо хтјели откуп акција, а који нису тренутни акционари у ХЕТ-у. До другог круга откупа акција неће ни доћи зато што када Република Српска преко МХ ЕПРС откупи својих 65% акција, емисија акција ће бити оглашена успјешном. Разумијем те да си сматраш другачије, али ово шта сам ја рекао су процедуре.