Суд поништио још једну незакониту смјену Владе РС

– Окружни суд у Бањалуци поништио је рјешење којим је Небојша Гламочић смијењен са позиције помоћника директора Пореске управе Републике Српске, а Влада РС га је поново именовала како би испоштовала пресуду, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 23.06.2022 | 13:36
Суд поништио још једну незакониту смјену Владе РС

Гламочић је смијењен у јулу прошле године, а на његово мјесто је дошао Горан Земун кадар Социјалистичке Партије Петра Ђокића и предсједник општинског одбора странке у Прњавору.

“Небојша Гламочић, по занимању дипломирани економиста враћа се на радно мјесто помоћника директора Сектора за управљање наплатом пореза у Пореској управи Републике Српске на које је именован рјешењем Владе, а у поступку извршења правоснажне судске пресуде Окружног суда у Бањалуци”, наводи се у одлуци Владе РС.

Подсјећамо, Влада Републике Српске се неподобних кадрова рјешава тако што их смјењује без икаквог правног основа.

Они који су смијењени затим туже Владу и веома лако доказују како су смјене незаконите, док трошак судских поступка сноси буџет Републике Српске, односно њени грађани.

Влада затим креће у правну акробацију како би само формално испоштовала пресуду на начин да оштећеног врати на посао, а затим га веома брзо поново смијени.

Окружни суд у Бањалуци је става да власт на овај начин ствара правни хаос и анархију.

“Формално поштовање не представља поштовање закона у цјелости. Изигравањем закона и норми којима се прописује поступање у цивилизованом друштву, могуће је створити анархију и хаос те кршење људских права у цјелости, а што није у интересу било ког уређеног друштва”, упозорава суд у пресуди од прије неколико мјесеци којом је наложио да се бивша помоћница у министарству саобраћаја и веза Наташа Костић врати на посао.

Подсјећамо, раније су по истом моделу смијењени директор Републичке управе за игре на срећу Младен Симић, бивши директор Инспектората Републике Српске Предраг Томић, помоћник министра управе и локалне самоуправе Никола Кнежевић.

По закону, државни службеник  се разрјешава истеком мандата, оставком, избором на неку од јавних функција, ако му се укине радно мјесто или два пута добије негативну оцјену за свој рад.

Ништа од тога није био случај код горе наведених смјена.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Приједорцанин М.

23.06.2022 12:10

Све ове троскове који су проистекли инацењем владе треба висковицу и министрима ставити на терет...произвели су лицну стету будзету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.06.2022 20:48

Одбијте од плате овом балвану,који ради све накарадно.

Name

Грофица Мица

23.06.2022 12:27

Па од када јос нарко-клан на власти постује судске одлуке? Постовани суд је требао да протресе главне актере криминала у врху владе, али нема јос одобрења за такво несто - док МУП и СИПУ воде исти такви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

23.06.2022 13:31

То је власт која даје примјер градјанима како требају судске пресуде поштовати. Чиста окупација.Опет окупаторе народе изаберите у јесен.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

23.06.2022 13:44

Ово је доказ ко је највећи рушитељ Р.Српске не вјеруј те ријечима владајућих, вјерујте њиховим дјелима или боље рећи недјелима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

24.06.2022 04:33

Могао бих да се опкладим да ће госн.Небојша бити поново смијењен, од стране владе РС у најкраћем могућем року!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИРБ-паљевина

24.06.2022 06:43

Јос боље гори са "медицинским" кисеоником?

ОДГОВОРИТЕ