Упозорење за становнике Сиднеја због поплава

 - Хиљадама становника Сиднеја наређено је данас да се евакуишу из највећег аустралијског града, због јаке кише и снажног ветра који настављају да погађају источну обалу Аустралије.

Свијет 05.07.2022 | 08:13
Упозорење за становнике Сиднеја због поплава

За око 50.000 становника аустралијске државе Нови Јужни Велс, већином у западним предграђима Сиднеја, издато је ово упозорење на могућу евакуацију, саопштиле су власти, преноси Ројтерс.

„Ситуација је далеко од завршене. Где год да се налазите, будите пажљиви када се возите путевима. Још увек постоје значајни ризици од изненадних поплава", рекао је премијер Новог Јужног Велса Доминик Пероте на конференцији за новинаре.

Прогнозира се да ће се интензиван систем на источној обали Аустралије, који је донео обилне падавине у неким местима државе Нови Јужни Велс, где је за три дана пало кише колико обично падне у отприлике за годину дана, померити на север, саопштено је из метеоролошке службе.

Али опасност од поплава би могла да остане током недеље, јер је већина речних сливова већ близу капацитета.

У неким регионима је од суботе пало 800 мм кише, што је надмашило просечну годишњу количину падавина у Аустралији од око 500 мм.

Ветар брзине до 90 км на сат такође се предвиђа за данас на неколико места погођених поплавама, што повећава ризик од пада дрвећа и далековода, а власти су за затражиле од становника широм Сиднеја да данас не напуштају своје домове без преке потребе.

Велике поплаве дешавају се у Виндзору на западу Сиднеја, што је трећа и најтежа поплава ове године, према метеоролошкој служби.

Снимци на друштвеним мрежама приказују потопљене путеве и мостове, док екипе хитне помоћи спасавају људе из делимично потопљених возила која су се заглавила у набујалим водама, наводи Ројтерс.

Савезна влада Аустралије прогласила је стање природне катастрофе због поплава што ће омогућити становницима погођених подручја да добију помоћ у ванредној ситуацији.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Требају те поплаве

05.07.2022 06:20

Несто веце и дузе да зивимо у мору ... То код њих зима ... Ах Нојева барка ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

05.07.2022 07:25

Нису је дзаба задњу открили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

05.07.2022 09:46

Не дај се Иванка и зете и Саша

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

05.07.2022 17:09

Не треба њима рат, има и горих ствари од тога.

ОДГОВОРИТЕ