Upozorenje za stanovnike Sidneja zbog poplava

 - Hiljadama stanovnika Sidneja naređeno je danas da se evakuišu iz najvećeg australijskog grada, zbog jake kiše i snažnog vetra koji nastavljaju da pogađaju istočnu obalu Australije.

Svijet 05.07.2022 | 08:13
Upozorenje za stanovnike Sidneja zbog poplava

Za oko 50.000 stanovnika australijske države Novi Južni Vels, većinom u zapadnim predgrađima Sidneja, izdato je ovo upozorenje na moguću evakuaciju, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.

„Situacija je daleko od završene. Gde god da se nalazite, budite pažljivi kada se vozite putevima. Još uvek postoje značajni rizici od iznenadnih poplava", rekao je premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perote na konferenciji za novinare.

Prognozira se da će se intenzivan sistem na istočnoj obali Australije, koji je doneo obilne padavine u nekim mestima države Novi Južni Vels, gde je za tri dana palo kiše koliko obično padne u otprilike za godinu dana, pomeriti na sever, saopšteno je iz meteorološke službe.

Ali opasnost od poplava bi mogla da ostane tokom nedelje, jer je većina rečnih slivova već blizu kapaciteta.

U nekim regionima je od subote palo 800 mm kiše, što je nadmašilo prosečnu godišnju količinu padavina u Australiji od oko 500 mm.

Vetar brzine do 90 km na sat takođe se predviđa za danas na nekoliko mesta pogođenih poplavama, što povećava rizik od pada drveća i dalekovoda, a vlasti su za zatražile od stanovnika širom Sidneja da danas ne napuštaju svoje domove bez preke potrebe.

Velike poplave dešavaju se u Vindzoru na zapadu Sidneja, što je treća i najteža poplava ove godine, prema meteorološkoj službi.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju potopljene puteve i mostove, dok ekipe hitne pomoći spasavaju ljude iz delimično potopljenih vozila koja su se zaglavila u nabujalim vodama, navodi Rojters.

Savezna vlada Australije proglasila je stanje prirodne katastrofe zbog poplava što će omogućiti stanovnicima pogođenih područja da dobiju pomoć u vanrednoj situaciji.

(Tanjug Foto: Tanjug) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Trebaju te poplave

05.07.2022 06:20

Nesto vece i duze da zivimo u moru ... To kod njih zima ... Ah Nojeva barka ...

ODGOVORITE
Name

Kuki

05.07.2022 07:25

Nisu je dzaba zadnju otkrili.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

05.07.2022 09:46

Ne daj se Ivanka i zete i Saša

ODGOVORITE
Name

Orthy

05.07.2022 17:09

Ne treba njima rat, ima i gorih stvari od toga.

ODGOVORITE