Лана уз подршку родитеља успјела доћи до злата

Лана је уз помоћ родитеља и уског круга људи успјела доћи до европског злата на 200 метара делфин.

Спорт 18.08.2022 | 18:09
Лана уз подршку родитеља успјела доћи до злата

Најбоља босанскохерцеговачка пливачица, а слободно можемо рећи и спортисткиња, Лана Пудар је јуче остварила један од највећих резултата у историји босанскохерцеговачког спорта - постала је првакиња Европе.

Чланица Клуба водених спортова Орка из Мостара није, за разлику од својих ривалки широм свијета, имала оптималне услове за развој.
И док велике првакиње од пете године тренирају у оптималним условима уз врхунске тренере, нутриционисте, психологе... Лана је уз помоћ родитеља и уског круга људи успјела доћи до европског злата на 200 метара делфин.

Још као мала дјевојчица у Мостару, граду без олимпијског базена - основног "реквизита" за пливање, Лана је на себе скретала пажњу својим талентом, али и оно много важније - радом и вољом за напредак.

Са 13 и по година освојила је осам златних медаља на првенству БиХ, али мала Лана се није жељела зауставити на томе.

Сањала је Лана наступ на Олимпијским играма, а потом је као 15-годишњакиња уз помоћ свог тима (Дамир Ђедовић, Горан Граховац, Алена Ћемаловић и Мики Ранђеловић) успјела изборити олимпијску норму.

Сањала је и досањала то 12. марта 2021. године када је на Сербиан Опену освојила златну медаљу у трци на 100 метара делфин, а временом од 57.37 секунди је постала прва бх. пливачица у историји која је испунила "А" норму за олимпијске игре.

Нажалост, у мају је због лома стопала пропустила Европско сениорско првенство у великим базенима у Будимпешти, али се опоравила за јулско Европско јуниорско првенство у великим базенима у Риму и тамо освојила сребро (8 . јула) у дисциплини 200 метара лептир, два дана касније такође сребро у дисциплини 50 метара лептир, а потом је 11. јула постала европска јуниорска првакиња у трци на 100 метара делфин.

Само двије седмице касније Лана је отишла на Олимпијске игре у Токио, гдје је као једна од најмлађих учесница заузела 19. позицију у дисциплини 100 метара лептир.

Потом је на Европском сениорском првенству у 25-метарским базенима на 200 метара делфин заузела пето мјесто, а на упола краћој дионици била шестопласирана.

Сањала је Лана потом медаљу и са Свјетског првенства у малим базенима, а сан је постао јава 17. децембра када је освојила бронзу у трци на 200 метара. Осим што је то била прва медаља за БиХ са свјетских пливачких првенстава, Лана је оборила и европски јуниорски рекорд.

У јануару ове године Лана је напунила 16 година и наставила је испуњавати своје снове.

У јуну је наступила на на Свјетском сениорском првенству у Будимпешти и на 200 метара је освојила шесто мјесто, а на 100 осмо.

Сањала је Лана потом да донесе злато за БиХ с Медитеранских игара. И тај сан је постао јава почетком јула - освојила је златне медаље у дисциплинама 100 и 200 метара делфин у Орану и постала једини спортиста из БиХ са два освојена злата на Медитеранским играма у историји.

Само неколико дана након Медитеранских игара Лана се са сениорског "прешалтала" на јуниорско такмичење и покорила Европско јуниорско првенство у Букурешту - постала је европска јуниорска првакиња у дисциплинама 50 и 200 метара делфин, док је у дисциплини 100 метара делфин освојила сребрену медаљу.

А потом је стигао август и Европско првенство. Сарах Сјöстрöм, Катинка Хоссзу, Зсузсанна Јакабос, Анна Нтоунтоунаки, Хелена Бацх... понајбоље европске пливачице у историји све на једном мјесту. Али Лана се није препала. Лана је сањала о медаљама.

На 50 метара је 12. августа била десета, но то је није поколебало. Већ 15. августа је досањала свој сан - на 100 метара је освојила бронзану медаљу и оборила државни рекорд Босне и Херцеговине.

Међутим, Лана се није задовољила бронзом. Слиједила је њена омиљена дисциплина - 200 метара. Лана је наставила сањати, овај пут о злату.

И Лана и њен тим су били свјесни да досадашња тактика - спорији почетак и фуриозан финиш, нешто што смо годинама виђали у атлетици од Амела Туке, можда није довољно добар за злато.

Лана је промијенила тактику за финале, од првог замаха је кренула максимално и резултат свега је било злато. Седамнаести август ће бити исписан златним словима у историју бх. спорта - дан кад смо добили првакињу Европе у пливању. Јединствену првакињу на свијету. Првакињу која у свом родном граду нема базен.

А најбоље од Лане тек долази. Лана наставља сањати, а почетком идуће године ће прославити тек 17. рођендан.

А сви заједно с Ланом сањамо прву олимпијску медаљу за Босну и Херцеговину. Мостарка ће на идућим Олимпијским играма у Паризу имати 18, у Лос Анђелесу 2028. 22, а у Брисбанеу 2032. године 26 година.

Три велике прилике за медаљу, три велике прилике о којима Лана сања. А уз добро здравље снови се остварују. Лана зна то најбоље.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АД

18.08.2022 16:58

Браво, Лана!!!! Браво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2022 18:28

Узор за младе у цијелој држави.

Name

Ре

18.08.2022 20:07

Браво за Лану.Лана Пудар изјавила је како је “врло захвална М.Т. Абрахам Групи на великој подршци”. А треба бити искрен и реци да је БХтелеком спонзор био и сада је одобрио 50 000 КМ Цлан председниства Комсиц 30 000, градонацелница Сарајева 20 000 и јос неки. Наравно хвала им и од мене

Name

Младен

18.08.2022 18:20

Бравоооо Лана, златна дјевојчице.Да ти Бог да здравље и да наставиш да нас обични народ учиниш поносно и сретнима. Сретно ЛАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

18.08.2022 18:30

Честитке Лани!! Успјех успоредив са освајањем Јупитера у овој блентавој држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потписујем

18.08.2022 20:01

Ста тећи већ потписујем све што Мрки написа

Name

Срећко Шојић

18.08.2022 18:34

Сад ће сви политичари и медији отимати се за пријем Лане. Колико је неко из државне благајне издвојио за финанцирање Лане, Тискане, Сање...и других спортских величина. Прихвате их када постигну врхунске резултате. Свака част породицама који често морају позајмљивати средства да им омогуће припреме и наступе. Политичари финансирају старлете, стриптизете и остале индивидуе нижих вриједности. Ово су бисери и драгуљи, не овисно од боје заставе или народа ком припадају. Као што су нам политичари на срамоту, тако су нам спортисти на понос. Желимо јој пуно медаља и побједа и дугу и здраву спортску каријеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Лана!

18.08.2022 19:27

Поздрави из Бања Луке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господин Зељко

18.08.2022 20:06

Браво Лана све цеститке на злату пуно среце у даљњој каријери и јос златних медаља зелим. Позз

ОДГОВОРИТЕ