Требиње: Новинар пронашао гљиву рекордне тежине

Новинар из Требиња Манојло Ћук, осим што је пасионирани љубитељ природе и пољопривредних дјелатности, у своме граду је однедавно познат и по печурки рекордне тежине од пет килограма коју је пронашао и убрао на локалитету Требињска брда.

Република Српска 04.10.2022 | 07:45
Требиње: Новинар пронашао гљиву рекордне тежине

Каже да његова печурка можда није за Гинисову књигу рекорда, али је сигурно у врху рекордерки убраних гљива на овим просторима.

“Убрао сам је на подручју Требињских брда, тачније засеока Наранчићи, а ради се о  јестивој Големој пухари (Цалватиа гигантеа), која је тежила непуних 5 килограма”, каже он.

Напомињући да од рођења живи са природом и да му пољопривредни послови у родном селу Величани причињавају право задовољство, додаје да већ неколико година интезивно проучава микологију и бави се изучавањем, сакупљањем и проучавањем  јестивих гљива.

Истиче да је простор Источне Херцеговине богат јестивим гљивама, које обилују витаминима и минералима, а садрже мали удио соли и холестерола нарочито у јесен послије сезона киша.

“Иако гљиве можда нису тако честе у нашој исхрани, највјероватније због страха људи од њихове нејестивости, оне гљиве које су јестиве су посебно добре за здравље људи јер су органске из природних станишта, посебно што на овом подручју нема пуно индустрије, само их је потребно препознати у природи“, додаје Ћук.

(Независне Фото: Весна Дука/Независне) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

+

04.10.2022 06:35

СВАКА ЧАСТ ЧОВИЈЕЧЕ. РИЈЕТКО ЉУДИ КАЖУ ДА ЈЕДУ ГЉИВЕ. ТО ИЗ СТРАХА, А НИСУ НИ ДОСТУПНЕ. ДАЛЕКО СМО ОД ПРИРОДЕ. ЗАТО СЕ И ЈЕСТЕ СВИЈЕТ ИЗОПАЧИО. ДА БАР НЕКО МЛАЂИ НАУЧИ НЕШТО ОД ВАС. ЖИВИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоок

04.10.2022 13:21

Казе се цовјеце.

Name

Гљива

04.10.2022 07:17

Бит ће гљиве и веће од силне радијације и испаљених ракета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адил

04.10.2022 08:57

Ја сам из Зенице а живим у Ческо републице близу Прага. Сакупљам гљиве а нашао сáм пухару од 8,5кг. Инаће овдје јој кажу пихавка обровска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

04.10.2022 09:29

Сада Срби могу да једу то само да сачувају "РС"! АЛИ и корјење! Живјела БиХ БЕЗ ентитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

04.10.2022 14:17

Иди лијеци се,билмезе...