Први шамари и санкције Америке Куртију: Прете му протекторатом на сјеверу Косова

Прво су молили, па апеловали, па упозоравали, једном, двапут, трипут, а онда шок: у размаку од само сат и по Сједињење Америчке Државе су јуче двапут увеле санкције Приштини! Најпре је Косову отказано учешће у вежби "Дефендер Европа 2023", затим је стигла и забрана званичницима владе Аљбина Куртија да до даљег посећују Америку, а уз то им је и запрећено увођењем међународног протектората на северу Косова.

Србија 31.05.2023 | 09:27
Први шамари и санкције Америке Куртију: Прете му протекторатом на сјеверу Косова

Курти је у видео поруци синоћ одговорио на објаву америчких санкција Косову и самопрогласио Косово "најдемократскијом земљом на Западном Балкану", а да се "демократија не може суспендовати, нити може да буде нечији талац".

Курти је навео да градоначелници изабрани 23. априла упркос скоро никаквој излазности на изборим и даље једини имају легитимитет да буду у зградама општина.

САД: Надамо се да ће Курти послушати наш савет

Не треба се заносити мишљу да је Америка променила став по питању независности Косова, али из јучерашњих изјава Џефрија Ховенијера, америчког амбасадора у Приштини, јасно је да је Американцима дозлогрдила Куртијева политика сталних провокација и дестабилизације севера Косова.

Ховенијер је јуче јасно и недвосмислено уперио прст у Куртија као кривца за тренутну стуацију.

 

Одговарајући новинарима у Приштини на питање о повређеним припадницима Кфора, Ховенијер је истакао да су САД забринуте због акција које су резултирале повредама.

- Они су били тамо да одрже мир и то због одлука које је донео премијер Курти - рекао је Ховенијер.

Ту није био крај, јер је Ховенијер рекао шта тачно САД траже од приштинских власти: да не инсистирају да нови градоначелници раде из општинских зграда и да се косовски полицајци повуку из три зграде општина на северу.

Истакао је још једну ствар која би Приштину могла највише да заболи бар у симболичком смислу.

- У овом тренутку САД немају много ентузијазма да реагују на неке интересе Косова, попут ангажовања са непризнатим земљама или активног рада на унапређењу Косова на евроатлантском путу. Жао нам је што је ситуација дошла до овога, али морам да будем искрен, тако је. Надамо се да ће премијер Курти послушати наш савет и одмах предузети кораке за смањење тензија на северу - рекао је Ховенијер.

Први шамар Приштини

У међувремену, јавност данима гледа драматичне сцене из Звечана, где је повређено више од 70 особа, те Лепосавића и Зубиног Потока. Све је кулминирало интервенцијом Кфора.

Косовска полиција где јој место није, шок бомбе, сузавци, батињање, скидање застава и стављање нових, реакције међународне заједнице, НАТО, Еулекса...

Администрација САД није више могла више да трпи да се ризикују животи војника Нато и да се ситуација на севету Косова дестабилизује можда и неповратно, па је амерички савезник Приштина јуче поподне добила први шамар.

Ховенијер је рекао да је отказивање учешћа Косова у вежби "Дефендер Европа 2023", прва последица за Владу Косова која је одбацила позиве Вашингтона да деескалира ситуацију на северу.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је 26. маја да ће акције Владе Косова у северним општинама имати последице по билатералне односе.

- Први показатељ тога била је одлука коју је синоћ донео амерички командант за Европу да откаже учешће Косова у "Дефендер Еуропе 2023", што се догодило преко ноћи. За Косово су ове вежбе завршене - рекао је Ховенијер на састанку са неколико новинара у Приштини.

Рампа за посете

Ту, међутим, није био крај, јер је само сат и по времена касније уследио нови шамар: приштинским званичницима су забрањене посете САД, пренео је РТС незванична сазнања.

Приштину би највише могло да заболи чак и само помињање претње увођењем међународног протектората на северу Косова. То би био јасан сигнал свим земљама које не признају независност, а поготову онима у ЕУ, да не треба да мењају свој став.

Многи ће рећи, речено-учињено, јер је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг потврдио да ће НАТО распоредити још 700 војника из своје оперативне резерве за Западни Балкан, као појачање мисији Кфора на Косову.

 

- Најоштрије осуђујемо ничим изазване нападе на трупе Кфира на северу Косова, у којима је рањено 30 припадника мировних снага. Такви напади су неприхватљиви и морају се зауставити - рекао је Столтенберг.

Критике на рачун Приштине

САД су критиковале Владу Косова, рекавши да су 26. маја нови албански градоначелници у северним општинама насилно ушли у зграде општина на северу, а да Приштина није претходно координисала са Вашингтоном за предузимање те акције. Ховенијер је рекао да САД размишљају и о другим одлукама које ће донети у том правцу.

- Затражили смо од косовског премијера Аљбина Куртија да одмах предузме кораке за смиривање ситуације на северу. Он није одговорио на ове захтеве. Зато разматрамо шта ће бити наше следеће акције - рекао је амерички амбасадор.

Пророчка изјава амбасадора Хила

Градоначелници четири општине на северу КиМ - Северне Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића - изабрани су на изборима које су Срби бојкотовали након што су у новембру прошле године напустили приштинске институције због кршења Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица косовске полиције на север покрајине и сталних противправних хапшења Срба.

Кристофер Хил, амерички амбасадор, пред те изборе је рекао да "не само моја земља, већ и многе друге, сматрају да ово није право време да се они одрже, с обзиром на то да смо тренутно у једном критичном тренутку, у значајном моменту за дијалог који је у току".

- Не верујем да ти избори могу дугорочно да имају позитиван утицај у већински српским општинама и битно ми је да се фокусирамо и да пребродимо то и дођемо до Заједнице општина са српском већином - пророчки је рекао Хил.

Италија поручује: Сулуда ситуација

Министар одбране Италије Гвидо Крозето рекао је да је на северу Косова сулуда ситуација, да постоје градоначелници који су изабрани са само 1 одсто гласова и да се одржавају протести.

Он је за РАИ тако објаснио актуелне тензије на Косову и пренео да је девет италијанских војника, припадника Кфора, хоспитализовано, а да се троје већ вратило на посао.

Срби са севера Косова изашли су прејкуче пред општинске зграде како би мирно протестовали због насилног уласка албанских градоначелника у просторије четири општине са српском већином на северу покрајине.

На то је косовска полиција одговорила сузавцима, шок-бомбама и дугим цевима. Одмах након тога реаговао је и Кфор, који је своје припаднике поставио испред општина и свих већих институција.

(Блиц) ФОТО: СХУТТЕРСТОЦК, АП / БОЈАН СЛАВКОВИЋ / РИНГИЕР

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ја

31.05.2023 09:32

Амери су смеће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

31.05.2023 09:55

Цуј, протекторат на Сјеверу Косова? Косово је СРБИЈА!!! Цуј, повриједјени војници ЕУЛЕXа? Па да су били у својој дрзави гдје им је и мјесто не би били повриједјени!!! Куци да се врате соксваупаторска војска из свих дрзава свијета, па да зивимо у миру!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасин

31.05.2023 11:52

Глупа си.

Name

Дас ауто

31.05.2023 12:06

Насли се у погрешно вријеме на погресном мјесту😆

Name

А олбрајтова

31.05.2023 16:49

Клинтонова и англосаксонска пљацка, на КиМ коју стити НАТО са базом, као и све друге пљацке у региону?!

Name

Дијаспора

31.05.2023 10:36

1244 казе да би овде морало бити 1200 Српских безбедносних снага.Али ови наси у власти немају ј**** све продано давно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

31.05.2023 11:01

Апсолутно имају право ако се Запад неселективно позива на УН.

Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

31.05.2023 11:04

Одлични коментари свака част. Ти американци они су куга за свијет код себе су истрјебили починили геноцид на индијанцима и сад уништавају друге народе ово смеће од куртија ради само оно што му они кажу. Они већ имају следећи корак довели су подобне предсједнике општина следећи корак скупштина општина са њиховом већином и то је крај. АКО СЕ ТО ДЕСИ ИЛИ НЕШТО СЛИЧНО ВУЧИЋ ЈЕ ПРИСТАО НА ТО А ОВАМО ГЛУМАТА ДИЖЕ ВОЈСКУ ТРОШИ ПАРЕ ТО ЈЕ МЛАЋЕЊЕ ПРАЗНЕ СЛАМЕ ВОЛИО БИ ДА САМ У КРИВУ АЛИ БОЈИМ СЕ ДА ЈЕ ОВО ИСТИНА.

Name

Споразумом

31.05.2023 11:06

2000на КиМ.

Name

Сале

31.05.2023 11:15

Баш тако. Ово је све фарса и унапред је договорено између Вучића и Куртија.

Name

Ре дијаспора

31.05.2023 13:02

Па и ви незнате ста хоцете,ако је Косово Србија онда је и косовска полиција као васа

Name

Историја

31.05.2023 10:43

Овог главоњу Столтенберга дзаба Срби одранисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивица

31.05.2023 16:45

Тако је.

Name

него ста

31.05.2023 10:46

Сто је баби мило у сну јој се снило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хдос

31.05.2023 10:51

Ма ти Амери су тески смрадови и циганија. У потпису, М. Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

31.05.2023 11:33

Цијела бивша Југославија је обичан протекторат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ.

31.05.2023 11:46

Ко још вјерује у то.Само прича за наиван народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

31.05.2023 13:05

КОСОВО ЗА УВИЈЕК БИЛО И БИЋЕ СРБИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исто

31.05.2023 13:14

као и Додику санкције,а то знаци подрска и Куртију и Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.06.2023 08:35

КФОР је на страни Албанаца и све ради против Срба. Срби на Косову су у улози Палестинаца које угњетавају Израелци. Ради се о двострукој окупацији: Албанаца и КФОР-а. Амерички мбасадори су лажови, јер Курти ради све у договору са њима. Циљ је међународни протекторат над општинама у којима живи 97% Срба над којима треба проводити терор. Такође, САД су се надале да ће Србиај ући у рат па би свој пораз у Украјини претворили у побједу над Србијом и тако ублажили срамоту коју доживљавају од доминације Русије.

ОДГОВОРИТЕ