Урошу осумњиченом за масакр продужен притвор

Урош је на саслушању, наводно, признао злочин под изговором "да су стварали заверу против њега"

Србија 02.06.2023 | 14:25
Урошу осумњиченом за масакр продужен притвор

Урошу Б. (21), осумњиченом за смрт 8 и рањавање 14 особа у селима Мало Орашје и Дубони 4. маја ове године, како је за Телеграф речено, Виши суд је продужио притвор 30 дана по налогу Вишег јавног тужилаштва из Смедерева.

Подсетимо, Урош Б. (21), како је Телеграф објавио, пребачен је у Специјалну затворску болницу у Београду, а уколико психијатријско вештачење покаже да осумњичени није био урачунљив у тренутку пуцњаве, њему ће бити изречена - мера обавезног психијатријског лечења, што у "преводу" значи да казну неће издржавати затворску казну, него ће остати у поменутој установи.

"Са њим тренутно ради најјачи тим неуропсихијатара у Србији, судских вештака који својим посебним методама процењују његово психичко стање. Оно што је најважније сада је то да се оцени да ли је он у тренутку када је починио злочин био свестан или није. Уколико се докаже да није, он ће своју казну највероватније у Специјалној затворској болници да одслужи. Уколико се докаже да је био свестан, поступак је другачији.

Када суд изрекне меру обавезног психијатријског лечења у установи затвореног типа, она нема временско ограничење уколико тој особи због неурачунљивости није изречена затворска казна. У пракси та казна обично траје до краја живота и до сада се није десило да неко коме је изречена та мера изађе из затворске болнице на слободу. У случајевима када суд изриче и меру лечења и затворску казну, осуђеник се прво упућује на лечење, а потом остатак казне издржава у затвору", речено је из Министарства правде.

Лице према коме се извршава мера безбедности обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи подвргава се психијатријским и неуролошким прегледима, допунским клиничким испитивањима, консултативним прегледима и интервенцијама других медицинских специјалности, према њему се примењује психофармакотерапија, групна и индивидуална психотерапија, обављају се психолошка тестирања и социјалне анкете, спроводи се радна и окупациона терапија, медицинска рехабилитација и ресоцијализација, као и евалуација резултата лечења.

Иначе, Специјална затворска болница се налази у склопу Окружног затвора у Београда, познатијег као ЦЗ. На четвртом спрату зграде су два одељења психијатрије, А и Б, где се налази 65 одсто оних пацијената који су починили једно или више убистава. Њима је изречена мера обавезног психијатријског лечења, која понекад може трајати и доживотно.

Урош је на саслушању, наводно, признао злочин под изговором "да су стварали заверу против њега".

(<стронг>Телеграф.рс) Фото: МУП, Никола Анђић

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цуј то ???

03.06.2023 00:05

Осумњицен!! А побио толику омладуну!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

03.06.2023 11:26

Потпишите му доживотну робију какво продужење притвора,жваљо побио невину дјецу нек труне иза решетака доживотно и да се више не пише о њему док не цркне у најгорим мукама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

03.06.2023 13:30

и треба дозивотна робија за маскр

ОДГОВОРИТЕ