Urošu osumnjičenom za masakr produžen pritvor

Uroš je na saslušanju, navodno, priznao zločin pod izgovorom "da su stvarali zaveru protiv njega"

Srbija 02.06.2023 | 14:25
Urošu osumnjičenom za masakr produžen pritvor

Urošu B. (21), osumnjičenom za smrt 8 i ranjavanje 14 osoba u selima Malo Orašje i Duboni 4. maja ove godine, kako je za Telegraf rečeno, Viši sud je produžio pritvor 30 dana po nalogu Višeg javnog tužilaštva iz Smedereva.

Podsetimo, Uroš B. (21), kako je Telegraf objavio, prebačen je u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, a ukoliko psihijatrijsko veštačenje pokaže da osumnjičeni nije bio uračunljiv u trenutku pucnjave, njemu će biti izrečena - mera obaveznog psihijatrijskog lečenja, što u "prevodu" znači da kaznu neće izdržavati zatvorsku kaznu, nego će ostati u pomenutoj ustanovi.

"Sa njim trenutno radi najjači tim neuropsihijatara u Srbiji, sudskih veštaka koji svojim posebnim metodama procenjuju njegovo psihičko stanje. Ono što je najvažnije sada je to da se oceni da li je on u trenutku kada je počinio zločin bio svestan ili nije. Ukoliko se dokaže da nije, on će svoju kaznu najverovatnije u Specijalnoj zatvorskoj bolnici da odsluži. Ukoliko se dokaže da je bio svestan, postupak je drugačiji.

Kada sud izrekne meru obaveznog psihijatrijskog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa, ona nema vremensko ograničenje ukoliko toj osobi zbog neuračunljivosti nije izrečena zatvorska kazna. U praksi ta kazna obično traje do kraja života i do sada se nije desilo da neko kome je izrečena ta mera izađe iz zatvorske bolnice na slobodu. U slučajevima kada sud izriče i meru lečenja i zatvorsku kaznu, osuđenik se prvo upućuje na lečenje, a potom ostatak kazne izdržava u zatvoru", rečeno je iz Ministarstva pravde.

Lice prema kome se izvršava mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi podvrgava se psihijatrijskim i neurološkim pregledima, dopunskim kliničkim ispitivanjima, konsultativnim pregledima i intervencijama drugih medicinskih specijalnosti, prema njemu se primenjuje psihofarmakoterapija, grupna i individualna psihoterapija, obavljaju se psihološka testiranja i socijalne ankete, sprovodi se radna i okupaciona terapija, medicinska rehabilitacija i resocijalizacija, kao i evaluacija rezultata lečenja.

Inače, Specijalna zatvorska bolnica se nalazi u sklopu Okružnog zatvora u Beograda, poznatijeg kao CZ. Na četvrtom spratu zgrade su dva odeljenja psihijatrije, A i B, gde se nalazi 65 odsto onih pacijenata koji su počinili jedno ili više ubistava. Njima je izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja, koja ponekad može trajati i doživotno.

Uroš je na saslušanju, navodno, priznao zločin pod izgovorom "da su stvarali zaveru protiv njega".

(Telegraf.rs) Foto: MUP, Nikola Anđić

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Cuj to ???

03.06.2023 00:05

Osumnjicen!! A pobio toliku omladunu!!!

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

03.06.2023 11:26

Potpišite mu doživotnu robiju kakvo produženje pritvora,žvaljo pobio nevinu djecu nek trune iza rešetaka doživotno i da se više ne piše o njemu dok ne crkne u najgorim mukama.

ODGOVORITE
Name

Dejan

03.06.2023 13:30

i treba dozivotna robija za maskr

ODGOVORITE