Страх од нуклеарног рата након напада на Иран и град Исфахан

Израел је наводно напао Иран и град Исфахан, у којем се налазе важна нуклеарна и војна постројења

Свијет 19.04.2024 | 16:22
Страх од нуклеарног рата након напада на Иран и град Исфахан

Међународни званичници тврде да су нуклеарке осигуране и без штете, док иранска војска увјерава домаћу јавност да је ситуација у трећем по величини иранском граду безбједна.

Исфахан је за ирански нуклеарни и војни програм стратешки важан.

Ирански град Исфахан, чије шире подручје је погођено у наводном израелском нападу, главни је град провинције Исфахан и сједиште је бројних важних војних објеката – укључујући и нуклеарна постројења, велику ваздушну базу и фабрике за производњу дронова и друге војне опреме.

Исфахан се налази 440 километара јужно од престонице Техерана, и са 2,2 милиона становника трећи је по величини град у Ирану.

Амерички званичници потврдили су да је Израел извео војне операције против Ирана, да је Тел Авив у посљедњем тренутку о удару упозорио администрацију америчког предсједника Џозефа Бајдена, као и да су увјеравали Вашингтон да иранска нуклеарна постројења неће бити гађана.

Међутим, Јерусалем Пост, позивајући се на своје изворе, наводи да је "порука била јасна" - експлозије у близини нуклеарки су позив на опрез.

Експлозије изнад Исфахана

Иранска новинска агенција Фарс навела је да су удари били усредсређени на војну базу Шекари, у близини градског аеродрома, док портпарол Иранске свемирске агенције Хосеин Далиријан тврди да је успешно оборено неколико мини-дронова.

Исфахан јутро након експлозије

Техеран је потврдио да је активиран систем противваздушне опреме (ПВО), због чега су се, како истичу, и чуле експлозије, док поједини извори указују да је напад изведен са територије Ирана и да је у питању деловање инфилтрираних редова.

Иранска новинска агенција Тасним објавила је и видео-снимке за које тврди да приказују безбједна нуклеарна постројења у предграђу Исфахана, као и сам град, послије дејствовања ПВО система иранске војске.

Провинција нуклеарки

У провинцији Исфахан, код града Натанз, удаљеном 120 километара од пријестонице провинције, налази се складиште за обогаћивање уранијума, док се постројење за његову прераду налази у Зердењану, предграђу Исфахана, удаљеном око 20 километара од центра града.

Први извјештаји су указивали да су мета управо нуклеарни објекти.

Међутим, Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) потврдила је оно у шта су претходно ирански званичници већ увјеравали домаћу јавност - штете на нуклеарним постројењима нема и опасни материјали су безбједни.

Постројење у предграђу Исфахана је подигнуто 1999. године и чине га три истраживачка реактора које је испоручила Кина, а у њему се производи нуклеарно гориво.

Служи и за друге активности иранског цивилног нуклеарног програма, како је раније писала дјелимично државна новинска агенција Тасним.

Дом за војну и ваздушну базу

Исфахан је уједно дом велике иранске ваздушне базе у којој се налази застарјела иранска флота америчких авиона Ф-14, купљених прије Исламске револуције 1979.

Подједнако важни су и ирански производни погони за оружје и дронове у граду и око њега.

Почетком 2023. покренут је напад, за који Иран окривљује Израел, на наводно напредно постројење за производњу оружја, али није пријављена значајнија штета.

Ограничени напад и минимизирање посљедица

Џонатан Лојд из Центра за нову америчку безбједност каже да извјештаје о нападу тек треба провјерити, али да све указује на то да је ријеч о ограниченом удару Израела као одговору на напад Ирана током викенда.

"Хтјели су да покажу да могу да нападну осјетљиве мете унутар иранске територије", рекао је Лојд.

Истиче да му се чини и да Иран жели да минимизира значај напада.

"Као да хоће да се уздрже од даље ескалације сукоба", навео је аналитичар Центра за нову америчку безбједност.

(РТС) Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Косова

19.04.2024 16:38

Израел мисли да све мозе И леаве повлаци за реп па лран их мозе поравнат горе него сто су они направили у гази

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

19.04.2024 16:41

Израелци нису нормални. Чачкају ђавола под наговором амера. Све до једном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

договени напади

19.04.2024 16:48

и ништа друго...а све конце вуће америка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yоав Итецкицх

19.04.2024 16:49

Израел је у овој прици овог пута доњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм.

19.04.2024 18:59

Какав нуклеарни рат,са овим је завршено.Нема вишенапада ни тамо ни овамо.Све договорено.Ово је глупо даље коментарисати.

Name

Рамбо

19.04.2024 17:21

Америка це рјесити Иран за 7 Дана, Козојебце са дугацким Брадама треба послати у Камено Доба и ослободити Ирански Народ који зели Слободу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

19.04.2024 20:58

Треба им увести демократију!

Name

q

19.04.2024 17:39

Све раде по наговору САД. Кад САД ослаби лоше им се пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

19.04.2024 18:07

Јебн зидови побили су толки народ.треба их поравнати за свагда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клара

19.04.2024 18:44

Иран је требао одмах да узврати напад па би сваки пут Иран знао кад се Израел спрема да саље на Иран ракете..Израел би сваки пут морао да обавијести свој народ кад год напада Иран да се одмах склоне у склониста јер Иран одмах узвраца..Па би додијало и градјанима Израела па би протестовали проти власти која им доноси страх и страдања..Израел мало глуми силу .А право се осрамотио са својим пво .Куполе и працкице...Све иранске хиперсоницне ракете су погодиле циљ у Израелу .Ниједну није израелски пво оборио .А има тога Иран колико хоцес.И много јацих и брзих .

ОДГОВОРИТЕ