Да би сачували радна мјеста, робу дају јефтиније

Иако је, према статистичким подацима, укупна индустријска производња у Републици Српској у фебруару 2024. године, у поређењу са јануаром ове године, већа за 4,7 одсто, а у поређењу са фебруаром претходне године већа за 1,4 одсто, привредници наводе да забрињава константан пад прерађивачке производње. 

Република Српска 04.05.2024 | 08:41
Да би сачували радна мјеста, робу дају јефтиније

Наиме, према подацима Завода за статистику Републике Српске у фебруару 2024. године у односу на јануар 2024. године десезонирана производња трајних производа за широку потрошњу већа је за 26,3 одсто, капиталних производа за 12,8 досто, нетрајних производа за широку потрошњу за 7,6 одсто, интермедијарних производа за 1,6 одсто, док је производња енергије мања за пет одсто.

– У фебруару 2024. године у односу на фебруар 2023. године календарски прилагођена производња капиталних производа већа је за 7,6 одсто и енергије за 5,2 одсто -наводи се у подацима Завода за статистику Републике Српске.

Надаље су навели да је у истом периоду производња интермедијарних производа мања за 1,7 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 3,5 одсто и трајних производа за широку потрошњу за 6,7 одсто.

– Према подручјима КД БиХ 2010, десезонирана индустријска производња у фебруару 2024. године у поређењу са јануаром ове године у подручју Вађење руда и камена биљежи раст од 3,3 одсто и у подручју Прерађивачка индустрија раст од 5,7 одсто, док је у подручју Производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација забиљежен пад од 3,0 одсто – стоји у подацима Завода за статистику Српске.

Наводи се и да је календарски прилагођена индустријска производња у фебруару ове године у поређењу са фебруаром 2023. године у подручју биљежи Производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација раст од 14,8 одсто, док се у подручју Прерађивачка индустрија забиљежен пад од 1,7 одсто и у подручју Вађење руда и камена пад од 13,9 одсто.

Како је у разговору за Независне новине рекао Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, у јануару и фебруару 2024. године у поређењу са истим периодом претходне године прерађивачка индустрија биљежи пад од 6,2 одсто.

– У прерађивачкој индустрији број запослених је смањен за 4,7 одсто, а приходи су смањени за 119 милиона КМ – рекао је Ћорић, додајући да је највећи пад у прерађивачкој индустрији забиљежен у области производње намјештаја.

– Ту је пад око 24 одсто, онда иза тога иде обућа са падом од 13 одсто – рекао је Ћорић.

Истакао је да пад у области прерађивачке индустрије не изненађује.

– Негативне трендове смо имали и прошле године, а они су били најизраженији у трећем кварталу 2023. године и нажалост то се прелило и на прва два мјесеца ове године – казао је Ћорић, додајући да су смањене наруџбе у готово свим секторима.

– То ствара одређену дозу забринутости јер ова криза траје дуже вријеме, те можемо очекивати да ће и ова година бити тешка и изазовна – навео је Ћорић.

Да је ситуација у дрвопрерађивачком сектору изазовна за “Независне новине” потврдио је Дарко Партало власник једне фирме, који је навео да је на тржишту велика конкуренција јефтине робе из Кине.

Он је казао да робу продају по нижим цијенама да би сачували радна мјеста и промет.

– Притисци су и на цијене и на количине. Боримо се колико можемо али не можемо постићи на оно што смо имали прије годину дана, а посебно не оно што смо имали 2022. године -рекао је Партало, додајући да кинеске компаније купују репроматеријал из Русије.

Додао је да се плаши да би се ова ситуација могла наставити и током ове године.

– Бојим се да ће ситуација бити оваква док год не крену неки преговори између Украјине и Русије -рекао је он.

(Српскаинфо) Фото: Илустрација/ бруегел

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пензионер

04.05.2024 09:31

Ехх, њихова статистика! Као и све у овој накарадној држави је фингирано тако да читати статистичке податке које износи ова власт је апсурдно! Као у осталом и број становника којим се манипулише народ, причају како у РС има око "милион" становника а реално стање је поражавајуће - дај Боже да нас има и 700 000 у РС. Дјеца нам завршавају школу и факултете а потом иду у иностранство јер им држава неће да омогући да могу радити посао за који су се и школовали, што је такодје поражавајуће! Ова наша лоповска власт је све девастирала и што је најгоре ми на политичкој сцени не видимо никакву алтернативу јер се сви боре за лични интерес а за народ их није брига што је итекако болно за све нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

04.05.2024 10:03

Је Русија. Кина је Кина. Сировине, радна снага,трзисте, куповна моц,реална вриједност итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем је труо

04.05.2024 10:11

Последице неолибералног капитализма уз све пратеце девијације, сви це доци на ред....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

04.05.2024 14:11

Он се боји да це и ова година бити иста Па струцњак не да це ова бити иста него и следецих пет па и осам а мозда и висе И то це свака бити све гора и гора А струцњаци само гледају и надају се да це се све вратити како је било (јер они знају радити само по тим условима) а не сагледавају ситуацију и раде на томе да прилагодјавају економију временима која долазе Да има неких паметних струцњака (али такви сви су отисли на запад и сада за њих раде оно сто би требали за нас) могло би се наредном периоду озбиљним радом смањити заостатак од 50 година за развијеним економијама А умјесто тога не да се неце смањити него це се јос и повецати на неких 70 до 90 година

ОДГОВОРИТЕ