Васкршња литургија и у манастиру Грачаница на КиМ

Владика рашко-призренски Теодосије са свештенством служио је поноћну Васкршњу литургију у манастиру Грачаница у присуству великог броја верника, представника локалне самоуправе и канцеларије за Косово и Метохију.

Србија 05.05.2024 | 11:03
Васкршња литургија и у манастиру Грачаница на КиМ

За највећи хришћански празник из порте манастира у Грачаници верници су пожелели мир и благостање.

"Да живимо у миру и заједно, на нашим просторима где и јесмо. Да да Господ мира и благостања и да живимо у слози", рекао је Миодраг Живић за Тањуг.

Како каже Душан Борисављевић, за Србе који живе на КиМ "симболика је веома битна". 

"Да би били спашени, морамо да страдамо. Ми овде страдамо годинама и чекамо да будемо спашени. Да живимо у љубави и благостању овде са својим породицама још најмање 500 година", рекао је Борисављевић.

Један од верника пожелео је да празник прославимо са својим породицама и пријатељима,  и да "ширимо љубав а не рат, ни овде, ни било где у свету".

Поноћној васкршњој литургији у Грачаници присуствовао је и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Борислав Тајић који је поручио да је Србија увек била и увек ће бити уз свој народ на простору КиМ и да ће учинити све да тако и остане.

"Учинићемо све кроз институције државе Србије, са сваког радног места, ма где били, али и из поштовања себе и свог идентитета да тако буде и остане. То се ничим не сме забранити, поготово директору Канцеларије Петру Петковићу, ни никоме другом, поготово када је разлог нашег присуства овде, да се буде тамо где припадамо, крај свог народа на КиМ", рекао је Тајић.

Тајић је додао да у тешким временима када мноштво и моћ јаких диктирају своја правила, плаћамо скупу цену нашег опстанка.

"Овде где нас наша вера води на челима љубави, братољубља и човекољубља, мира и суживота пружимо руке упућене свима који на тим основама желе сарадњу и договор међу људима и народом", додао је Тајић.

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу приштинске власти забраниле су да на Ускрс буде са народом на Косову и Метохији.

Петковић је планирао да за Васкрс присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани, а да на Васкршње јутро присуствује васкршњој служби у манастиру Грачаница, а потом и сусрету и куцању васкршњим јајима са најмлађима у манастиру Драганац.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

добро

05.05.2024 12:32

знаци несме се кукати да није слободно посецивати манастире на косову кад видимо да су пуни верника и срецан васкрс свим православцима и верницима.

ОДГОВОРИТЕ