На списковима скоро свих странака биле су умрле особе

Предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине Жељко Бакалар казао је за Н1 како ова институција пуно ради, како су рокови кратки. Уморни су, рекао је, али труде се да све предизборне активности заврше како би све било спремно на дан избора.

Босна и Херцеговина 20.10.2020 | 18:42
На списковима скоро свих странака биле су умрле особе

На састанку који је одржан с амбасадорицом ОЕБС-а Катхлеен Кавалец, каже како је од тужитељице БиХ сазнао да је Тужилаштво отворило 10 предмета у вези изборних превара, а да је један предемт пребачен на кантонално тужилаштво.

За сриједу је заказан зоом састанак са свим тужилаштвима у БиХ и међународним представницима како би се утврдило ко је надлежан за случајеве злоупотреба, а како би ЦИК доставио потребну документацију против одређених особа.

"Скоро код свих политичких странака на списковима потписа подршке нађене су умрле особе, ако то није кривично дјело ја не знам шта јесте. Када се утврди које тужилаштво је надлежно ми ћемо те спискове одмах послати. Имали смо код одбијених, пријављене и три малољетне особе", рекао је Бакалар.

За скидање централног бирачког списка са странице ЦИК-а, а према одлуци Агенције за заштиту личних података, казао је како сматра да је то "политичка одлука Агенције".

(БН/Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Закон

20.10.2020 19:01

Примјените Закон у вези ових спотова сто папци уњетници форсирају. Оцигледно је крсрње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

20.10.2020 22:23

Код свих странака? Ма јел могуће и код ,,поштених" опозиционих , на не вјерујем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

21.10.2020 04:24

Само недај лесинарима да лове у мутном..гласацки списак са умрлим особама. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.10.2020 05:39

Овакав да буде члан Централне изборне комисије БиХ!? Боже помози и сви свеци будите на помоћи! Изјављује "код скоро свих странака на списковима се налазе мртве особе". Па драги наш члану ЦИК-а БиХ ти да уопште знаш основне ствари из Изборног закона БиХ неби тако изјављивао. Кажи нам како је могуће да "већина" како ти кажеш странака на списковима прикупљених потписа подршке за учешће на изборима имају мртве особе, кад нпр. владајуће странке у Републици Српској а исто тако и у Федерацији БиХ држе власт у 80% општина и градова. При томе Изборни закон БиХ јасно каже да она странка чији је члан носилац мандата за орган за који се поново кандидује, да је ослобођена обавезе прикупљања потписа подршке, а ако се овоме дода да те кандидате за начелнике и градоначелнике подржавају и коалиционе странке и да те коалиционе странке уопште не прикупљају потписе подршке зато што подржавају заједничке кандидате, онда је немогуће да како ти кажеш "већина" странака има на списковима мртве особе које су дале потписе подршке. Можда твоја странка Демоктарска фронта то ради па би ти да ублажиш њену одговорност тако што ћеш и друге странке са својом трпати у исти кош. Међутим кад се мало боље размисли и има у виду да си ти у ЦИК БиХ изабран без спроведеног јавног конкурса онда и није чудно да ти не знаш елементарне ствари из Изборног закона БиХ јер си обична незналица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

21.10.2020 08:30

Истина боли а?

Name

Милан за Па

21.10.2020 09:25

Наравно да је истина да је овај тип обична незналица чим је у ЦИК БиХ изабран без јавног конкурса и не познаје елементарне ствари из Изборног закона БиХ.