Ко су нови почасни држављани Црне Горе?

Невладина организација Центар за грађанско образовање (ЦГО) објавила је списак од 390 почасних држављанстава од 2008. до 2020. године.

Регион 16.01.2021 | 08:28
Ко су нови почасни држављани Црне Горе?

Такође, невладина организација ЦГО позвала је и нову Владу Црне Горе и надлежно Министарство унутрашњих послова (МУП) да то учине на својим званичним страницима, преноси РСЕ.

У ЦГО поручују да црногорска јавност има право да зна ко по овој процедури и због чега добија црногорско држављанство.

Како преноси РСЕ, дугачак списак Црногораца по пасошу, садржи низ имена међу којима се налазе контроверзне личности, али и угледни појединци: египатски бизнисмен и значајан инвеститор у Црној Гори Самих Савирис, Натанијел Ротшилд, који је инвестирао у тиватску марину за мега јахте Порто Монтенегро, руски новинар Генадиј Сисојев, певачица Мерима Његомир, глумац Лазар Ристовски и некадашњи фудбалер Драган Џајић.

Из ЦГО годинама уназад указују на нетранспарентне доделе почасних држављанстава.

Почасни држављанин Црне Горе 2009. године постао је Таксин Шинаватра, некадашњи премијер Тајланда који је у својој држави био осуђен за корупцију, а неколико година касније и малезијски држављанин Веи Сенг Пу, који је био хапшен у Лас Вегасу због организовања илегалног клађења, преноси РСЕ.

Држављанство по привилегованој процедури је добио и Мохамед Дахлан, бивши палестински министар безбедности који је био оптужен за милионску превару и кршење људских права.

“Центар за грађанско образовање годинама указује на спорну праксу доделе тзв. почасних држављанстава, али уместо да се то питање системски адресира у 2020. години оборен је рекорд са чак 115 издатих почасних држављанстава, од чега је преко трећина из периода након окончања парламентарних избора до ступања на функцију нове Владе”, наводе у ЦГО.

Из списка се може видети да су и неки политичари из нове парламентарне већине добили почасна држављанства, попут министарке просвете, науке, културе и спорта Весне Братић и посланика Владимира Добричанина, преноси РСЕ.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ок

17.01.2021 18:36

А гдје је Баја звани Икона, зар он није на списку.

ОДГОВОРИТЕ