Рим: Прва жена саобраћајац „диригује“ са чувеног подијума! (ВИДЕО)

Италијани се радо сећају времена када је на трговима њихових градова стајао полицајац који би, попут неког диригента, подизао и спуштао руке, и тако регулисао саобраћај.

Занимљивости 30.03.2021 | 16:33
Рим: Прва жена саобраћајац „диригује“ са чувеног подијума! (ВИДЕО)

Некада је у Риму, на познатој Пјаца Венеција, у легендарном филму Саобраћајац глумац Алберто Сорди стајао на подијуму и захваљујући њему је фигура саобраћајца ушла у легенду, а та сцена постала антологијска. Глумац се након тог филма попео на подијум још једном – када је напунио 80 година и када је на један дан постао и градоначелник Рима.

То није једини филм у коме се види овај симбол Рима. Срећемо га и у филму Риму с љубављу Вудија Алена, где смо имали прилике да се упознамо с Пјерлуиђијем Маркионом, правим саобраћајцем који је био на свом радном месту за време снимања филма.

Платформа, као симбол Рима 

Годинама, још од 1920, симбол главног града Италије је платформа, на којој су се мењали "пиззардони", што је популаран назив за саобраћајце којима су деца махала и који се радо сећању тог периода.

Данас се платформа вратила, у пуном јеку трећег таласа епидемије коронавируса, подсећајући Римљане на нека лакша и лепша времена баш попут 1960. године, када је и снимљен филм са Алберто Сордијем назван Саобраћајац, у режији Луиђија Зампе.

Али овога пута саобраћајац је жена. Њено име је Кристина Корбучи и освојила је Римљане од првог радног дана. Римљанка по рођењу, научила је како да диригује компликованим и хаотичним саобраћајем у овој метрополи од Фабија Грила, који све саобраћајце учи како да се померају и који су то покрети који, у овом случају, постају права уметност.

„Уживам! У центру овог дивног трга могу се видети Римљани, туристи, сви ми. А ја одавде видим све“, изјавила је Кристина за италијанске медије.

Плавуша црних очију, воли „Лед цепелине“ и „Пинк флојд“, али на послу је концентрисана јер није лако „дириговати оркестром“ (како овде често кажу описујући њихов посао) хаотичног саобраћаја у Риму.

И саобраћајци су се ужелели подијума

Задатак римских саобраћајаца је да ускладе саобраћај између Трга Венеција и околних улица.

И сам Фабио Грило се попео на подијум рекавши да му је изузетно недостајао.

„Сваки пут када бих се попео овде, људи су се шалили са мном и звали ме Албертоне, по глумцу који је прославио овај трг. Ми имамо и симболичну улогу, стојимо у средишту трга који је важна раскрсница у сваком смислу. Одавде се виде и зграде важне за нашу прошлост и политику“, каже Грило.

На питање новинара чега се најрадије сећа, одговорио је: „Деца која су пролазила преко Трга Венеција када су ишла у школу и поздрављала ме. Данас су они одрасли људи, али ме и даље поздрављају. Саобраћајци су део њиховог живота, али и део историје овог града“.

Подијум је двадесетих година био направљен од дрвета и сваки пут су га саобраћајци (популарни „виђили“) на почетку смене носили на трг, а на крају смене враћали у канцеларију. Данас, пошто су се времена променила, довољно је да једним притиском на дугме она нестане у асфалту и исто тако се подигне.

Римљани одушевљени што им је враћен подијум

„Колико дивних сећања, колико носталгије за тим дивним временом!“, „Лепо је поново видети подијум, вратила сам се у прошлост, у дивна времена за нас Римљане“, „Сећам се како су Римљани остављали поклоне око подијума за саобраћајце за празнике“, неки су од коментара грађана.

Кристина се нада да ће бити још жена које ће се попети на славни подијум, који је до сада припадао само мушкарцима.

(РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милиционар

30.03.2021 15:50

То у Б. Луци нико од полиције више не зна радити а основни задатак саобраћајне полиције је контрола и безбедност саобраћаја. Они се само ухватили контроле али возача.!!!

ОДГОВОРИТЕ