У БиХ тренутно у "процедури" четири изборна закона

Локални избори у Босни и Херцеговини од стране Централне изборне комисије БиХ биће расписани најкасније до 6. маја, међутим, због неколико изборних закона који су у процедури, јавност је слуђена и не зна ко ће и на који начин организовати и спровести изборе.

Босна и Херцеговина 24.04.2024 | 07:43
У БиХ тренутно у "процедури" четири изборна закона

Тренутно, формално-правно, на снази је Изборни закон БиХ, који је наметнуо Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника, међутим, у оптицају су још три изборна закона, што свакако компликује ситуацију, посебно бирачима.

Осим "Шмитовог изборног закона", Изборни закон Републике Српске усвојила је и Народна скупштина Републике Српске, међутим он још није ступио на снагу, а у процедури су и измјене и допуне Изборног закона БиХ које је предложила СДА и које су усвојене у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, али нису прошле Дом народа, јер су делегати Клуба Бошњака напустили сједницу.

Додатну пометњу у све изазвао је и Савјет министара БиХ, који је у понедјељак након сједнице саопштио да је утврдио мишљење Министарства правде које ће доставити Парламентарној скупштини БиХ о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи Шемсудин Дедић, Един Рамић, Сафет Кешо, Данијал Тулумовић, Амор Машовић, Нермин Мандра, Шериф Шпаго и Мидхат Чаушевић.

Уз све то Савјет министара БиХ саопштио је да Министарство правде сматра да би предлагач измјена и допуна Изборног закона требало да буде Савјет министара БИХ који има стручне капацитете за припрему, тако и за координацију са другим институцијама и тијелима, што је кључно за осигурање усклађености предложених измјена с осталим правним и регулаторним оквиром земље.

У суштини, Савјет министара БиХ тек сада је дао мишљење за изборни закон који је предложила СДА, који је прошао Представнички дом и о којем тек треба да одлучује Дом народа, и кључно питање у свему је шта у случају да Дом народа усвоји те измјене, јер који ће се онда изборни закон БиХ измијенити, с обзиром на то да је, као што смо већ навели, формално-правно на снази онај који је наметнуо Шмит, а у Представничком дому су усвојене допуне Изборног закона које су биле на снази прије Шмитовог наметнутог Изборног закона.

Поред свега тога, и изборни закон који усаглашава радна група састављена од представника партија на власти, такође је у завршној фази израде, и за разлику од претходна три, овај још није ни у каквој званичној процедури.

Додатну забуну у све уноси и то што је Влада Републике Српске позвала чланове изборних комисија да поднесу оставке, а са друге стране, те чланове треба да разријеши Централна изборна комисија БиХ, која по Изборном закону који је наметнуо Шмит, треба да изабере око 5.000 предсједника и потпредсједника бирачких одбора, а тај посао до сада су радиле локалне изборне комисије.

Истовремено, власти у Републици Српској у неколико наврата говориле су да ће изборе у Републици Српској спроводити Републичка изборна комисија, а не Централна изборна комисија, којој ће, како је рекао Милорад Додик, предсједник Републике Српске, бити забрањен приступ локацијама на којима ће се гласати.

"Како ће се спроводити и ко ће спроводити изборе, то само врх политике зна и нико други. Најбоље би било да парламент БиХ донесе неки изборни закон и да он ступи на снагу прије 5. маја како би се могли расписати избори.

Колико је то реално? Реално је уколико пристану сви, али Бошњацима ово одговара да странци раде", рекао је Александар Радета, члан Републичке изборне комисије у оставци, додајући да је на "терену пометња".

(Независне)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драган

24.04.2024 08:00

Каква држава такви и изборни закони. Постоји ли иједна држава на свијету гдје њен амбасадор без одлуке Предсједништва БиХ предузима самостално поитичке акције. Такав би требао бити одмах разријешен дужности и ухапшен. Кад се договарају око власти на нивоу БиХ важне су им фотеље, а не да се договарају да раде по законским процедурама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Драган

24.04.2024 10:22

Има ли и једна дрзава у којој један предсједник дрзаве говори против те дрзаве ? Који говори да не мозе удисати исти ваздух са тим дрзављанима? Ста цемо с таквима Драгане? А?

Name

Хуxy

24.04.2024 13:58

Ово није видјело државе а и ово са изборним законом је оличење ове тзв државе!

Name

Бленто

24.04.2024 08:10

А пета "радна" туристицка верзија долази од Смита?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

24.04.2024 08:21

Предлажем да се избори одрже по све четири опције озборног закона, а да прихватимо резултате избора оне који буду нај повољнији за есенесде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паре само паре

24.04.2024 09:04

Ако политицари овдје виде зараду брзо це бити изгласано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

24.04.2024 11:38

Неписмени предлажу ,Гадите ми се сви у комплету.Ајде сељобери смирите Бурлине тензије ..Болесна нација..

Name

Блејање торова

24.04.2024 09:13

Нецемо постене изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нијемац...

24.04.2024 09:23

...Смит је увео најбоље рјесење,нема крађе сто је најбитније па ко побиједи нек и влада..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

24.04.2024 10:50

Нелегалн Шмит је наметнуо најгоре рјешење. Нема ту ни трунке поштених избора ако се буде ишло по том закону, али то окупатори и желе.

Name

Зацки Зацк

24.04.2024 11:59

Нецемо се ваљда угледати на дрзаву ција је привреда у рецесији, узмимо Кину за примјер развоја и просперитета!

Name

Ненад-Нострадамус

24.04.2024 09:54

Једини закон је Сцхмидт он прогласава побједника,а побједник је Додик са малим неправилностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да сте хтјели

24.04.2024 10:03

Одавно би изгласали изборни закон,који онемогућава прекрајање изборне воље грађана,и до наметања изборног закона,од стране Шмита,не би ни дошло!То глуматање о усвајању И.З.Републике Српске,нема правног основа,и Закон који донесе Уставни суд БиХ,и ЦИК,је логичан,па га усвојите.Све остало,водило би у нове проблеме,који ником нису потребни!Грађани вас плаћају да радите,а не да стварате проблеме,или,дајте оставке под хитно,умјесто да се свађати као бабе на пијацу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.04.2024 17:56

Хтјели би они али не знају. Толико заљубљени у себе и своју сујету да зиве у неком другом свемиру. Политика попила мозак (ако су га и имали)

Name

Мислим

24.04.2024 10:48

Сцхмидт је још добар шта би урадио Вестендорф. Дао би тројки +СНСД+ХДЗ тој петорици ултиматум ( са пуним правом) и рок од три дана да утврде и изгласају закон а ако ништа не могу смјена са свих функција, наметање изборног закона . За њих петорицу забрана политичког дјеловања и изолација у кућним условима. Након прве политичке изјаве хапсење и 3 године затвора. Е то би ријесило проблеме а он Сцхмитх то може урадити не мислите да не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

24.04.2024 12:23

Избори ће да се проведу по изборном закону који је наметнуо високи представник господин Кристијан Шмит, сви ови остали изборни закони су млаћење празне сламе, и јефтина популистићка представа за народну забаву!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цyцко

24.04.2024 13:56

Овдје је све могуће јер ово није држава уопште иако је призната у УН!

ОДГОВОРИТЕ