Тужиоци ЕУ могли би да процесуирају функционере у БиХ

Европски тужиоци ће бити укључени у контролу праћења трошења новца који ће БиХ добити, ако Европска комисија прихвати листу реформи у оквиру новог Плана за раст за западни Балкан, коју је поднио бх. тим који чине сви представници власти, речено је "Независним".

Босна и Херцеговина 05.05.2024 | 13:08
Тужиоци ЕУ могли би да процесуирају функционере у БиХ

То значи да ће, ако званичници БиХ на било којем нивоу буду злоупотребљавали средства која ће земља добити из тог европског програма, бити предмет процесуирања.

Подсјећамо, БиХ је прво закаснила са подношењем листе реформи за План раста за западни Балкан, нови амбициозни програм ЕУ помоћи земљама региона, а онда је, након што је Брисел продужио рок, успјела да накнадно поднесе листу.

То не значи да ће све пројекте које је БиХ предложила Европска комисија и прихватити, а још није сигурно да ли ће БиХ успјети да уђе у програм за прву траншу средстава, с обзиром на то да је једина земља у региону која свој посао није обавила на вријеме. Међутим, речено нам је да ће ЕУ посебно пажљиво пратити како се реформе спроводе и како се њихов новац троши.

Ради стављања ствари у контекст, важно је напоменути да је рат у Украјини преусмјерио огромна средства ЕУ намијењена за друге програме унутар ЕУ и у склопу проширења, а процес приступања Украјине ЕУ додатно је узбуркао духове пољопривредника у ЕУ, који се плаше да би могли остати без субвенција, а истовремено бити преплављени јефтиним производима из ове велике пољопривредне земље.

Осим тога, сиромашније земље ЕУ, које су до сада углавном примале средства из европских кохезионих фондова, могле би остати без дијела тих средстава, која би била преусмјерена на Украјину, Молдавију и земље западног Балкана. Истовремено, богате земље ЕУ даваоци средстава љуте су на неке земље, попут Мађарске, за које тврде да урушавају владавину права, а истовремено примају велика европска средства.

Ово су неке од дилема које ће сасвим сигурно утицати на све будуће програме ЕУ за западни Балкан. Ова тема је била једна од главних тачака спотицања приликом дебата унутар ЕУ о усвајању новог европског програма за наш регион.

Приликом недавног разговора с бриселским званичницима, речено нам је да ниједна земља региона неће бити закинута, али да ће контрола бити много ригорознија и стриктнија него што је то било икада раније јер је потреба за новцем много, па неће бити уобичајеног толерисања које је било карактеристика ранијих програма.

Из Канцеларије јавног европског тужиоца (ЕППО) и из Канцеларије за сузбијање корупције (ОЛАФ) потврђено нам је да ће они бити укључени у контролу трошења средстава из Плана за западни Балкан. Напомене ради, Канцеларија европског јавног тужиоца је покренула процесуирања више министара у Влади сусједне Хрватске због сумњи на злоупотребу европског новца. Уколико би званичници БиХ чинили сличне незаконитости, и сами би се нашли на удару европских тужилаца.

Иако ови европски тужиоци и истражитељи неће имати иста овлаштења као у својој чланици Хрватској, биће укључени у контролу праћења трошења и спремни да дјелују у случају злоупотреба, с обзиром на то да ће то бити постављено као услов прије повлачења новца.

У тој канцеларији су за "Независне" рекли да је њихов основни посао да заштите европски новац и да је контрола утрошка средстава из Плана за западни Балкан један од примјера како то раде у пракси.

"Ми смо независно тијело које функционише од 1. јуна 2021. године и одговорни смо за истраге, прогон и процесуирање свих кривичних дјела која угрожавају финансијске интересе ЕУ. У то укључујемо неколико врста превара, превара с порезом на додату вриједност у којима је штета већа од десет милиона евра, прање новца, корупцију и слична дјела. У принципу, ради се о корпоративно-институционалним дјелима", рекли су нам они.

Додали су да је њихова надлежност у сумњама на кривична дјела која се односе на финансијска средства ЕУ питање службене дужности, што значи да су законски обавезни да ове случајеве процесуирају.

"Можемо вас увјерити да ћемо овај посао урадити темељно", нагласили су нам.

У ОЛАФ-у су нам такође сличним тоном истакли да се баве криминалом који доводи до штете за буџет ЕУ, без обзира на то да ли се дјело десило у ЕУ или изван ње.

“То укључује структуралне фондове ЕУ, пољопривредне фондове и фондове за рурални развој, све директне трошкове и спољну помоћ, као и области пореза и царина. Другим ријечима, гдје год је европски новац, ми смо ту и наставићемо да спроводимо наш мандат који проистиче из Директиве 883/2013", рекли су нам они.

Додали су да је кључ њиховог успјеха сарадња с домаћим, европским и међународним властима.

(Независне) Фото: Илустрација/ тхенивбибле

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Родјо

05.05.2024 13:20

Сека главна је стационирана у Загребу и креце у лов на насу дивљац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВАЦ

05.05.2024 13:53

ДАЈ БОЗЕ да макар ЕУ тузиоци посаљу у затвор ЛОПОВСКЕ ПОЛИТИЦАРЕ ИЗ БиХ

Name

Пожурите

05.05.2024 14:07

Ако може и ретроактивно били би вам захвални.Плеасееее

Name

????????

05.05.2024 17:26

Шта би са шведском донацијом за конекторе у Мостару ??.Доказане ли се како су трошене паре?Шта би са Богаством Алумини комбината и Сокола Мостар. ?? Збунит ће вукови и ЕУ судство па ће се играти као и досада. Ко је јачи граби и од народа не само од донација.

Name

РЕ

05.05.2024 18:42

Због контроле европских судија и тужилаца, нашим звјерима и није стало до рокова и средстава која би помогла народу.

Name

ТЕШКО НАМА

05.05.2024 13:33

Хапсите и затварајте багру. И све шта су до сада покрали одузмите. Народ живи на ивици биједе а багра му покраде ручак са стола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

05.05.2024 15:21

Лопови свих вера, нација и раса сарађују к'о браћа. Погледајте нарко картеле, трговце оружјем , трговце људима. Да су хтели до данас би их све једног у затвор стрпали. Они перу паре преко Нас кроз донације и кокекакве помоћи.

Name

Касно

05.05.2024 13:33

А шта ће бити с досадашњег узимања новца? Пуј пике, не важи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре касно

05.05.2024 16:20

Никада није касно увести да предмети не могу застарити и све редом процесуирати криминал корупција јавне набавке тендери све редом нема неприкосновених

Name

милош

05.05.2024 13:44

Сасвим нормалноАко донирају средства за нешто они прате утрошак пара гдје су отишле Ено у Хрватској подигнуте 5 оптужница за злоупотребу средстава за земљотрес од ЕУ и то по налогу ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИЧА

05.05.2024 13:56

ГАДОВИ КРАДУ! ОК, КРАДУ ОД НАС... МИ ЋЕМО ИХ „ПРОЦЕСУИРАТИ„! СЕТИМО СЕ ХАШКОГ „ТРИБУНАЛА"... И ШТА САД? ЛОПОВИ ЋЕ БИТИ САМО ГЕНОЦИДНИ СРБИ, ОФ ХОРС! НЕ БРАНИМ НИ ЈЕДНУ ОД ОВИХ НАШИХ БАРАБА. НЕ! АЛ' ДАЈ ГА МЕНИ... 30 И КУСУР ГОДИНА НАС ПЛЕВЕ... ПРОЂЕ МИ ЖИВОТ У ЊИХОВОЈ БЕСЛОВЕСНОЈ ОТИМАЧИНИ. МЕНИ ИХ ДАЈ... ЗНАШ ОНО: ЧОВЕК МОЖЕ 40 ДАНА БЕЗ ВОДЕ И ЉЕБА. Е, ЊЕГА МИ ДАЈ... ОКО СТРУКА ЈЕ КО ЈОКИЋ, МА... КО БОБИ! ЊЕГА ЈА ДА ПРОЦЕСУИРАМ, А НЕ НЕКИ БРН А БИЧ ИЗ ЕУРОПЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

05.05.2024 13:57

Тако и треба да ЕУ прати како се троси новац који ЕУ дадне Босни и Херцеговини .Ако то не ради онда би изгледало да и неки из ЕУ перу новац градјана ЕУ и дијеле новац са насим криминалцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

05.05.2024 13:59

БРАВО ЕУ ТУЗИОЦИ ..УТЈЕРАЈСТЕ БИХ ПОЛИТИЦАРЕ СТОКУ У БРАЗДУ ДА ЦЕ ОДГОВАРАТИ СТО СУ ПОКРАЛИ ОД БЈЕДЕ И СИРОТИЊЕ ПРВИ ..ДОДИГ ЦВИЈАНОВИЦКА СПИРИЦ ВИСКОВИЦ СТЕВАНДИЦ НЕСИЦ ДОКИЦ ЛОНОНСКИ ДАК ..ТЕЛАЦ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванесса

05.05.2024 14:03

Ови наредни избори би могли бити и јако ризицни и медјусобних туца измедју политицара и разних пријетњи па и упуцених радницима да це добити отказ јер велики новац се оцекује од ЕУ .Неких двије милијарде.И замислите колико је Додику стало да буде и даље власт и да први доцека велики новац на своје руке тј у будзет који це бити и његовим рукама.А није лако да препусти тај узитак неком другом . Стизу велике паре а власт лоповска мозе увијек наци нацина да опере доста тог новца и стрпа себи у дзеп.А поготово кад их се висе удрузе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ванеса

05.05.2024 16:28

Јел ти бога ти вјерујес да це неко дати 2 милијарде некоме.Хахаххахаха

Name

Али од 1990 траје

05.05.2024 23:48

0љацка стољеца! За гинуса! И нико ниста! Народ растјерали опљЦкали гзрнули у ровиве док су они пљацкали предузецааа банкее куцее становее гигyнтее фБтике итд ! Пљацк у рату постратна пљацкааа лопивска приватизацијаа коронааа пљацка тендер мафиа градј земљисна мафија пооитуцко тајкунска мафијаа итд итд инатитуцијее заробили и пиони4е милионере ороизвели коријење пустили ! МФија за гинуса! Умрезени до русије србије хрватсје мадјарске турске итд!

Name

Миро

05.05.2024 14:08

Сад сте се сјетили....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миро

05.05.2024 16:51

Ако их Додик нањуши....његове су паре по цијену новог рата....колика је он проклетиња!?

Name

Милко

05.05.2024 14:42

Опет ће бити напад на Републику Српску и њеног предсједника. А ионако од тога нема ништа јер су и даље исте судије. Исти они који до сада нису хтјели да се мијешају у свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.05.2024 15:08

Фала Богу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даааа

05.05.2024 16:02

Боже шта ли ће рећи онај полуписмени Нешић и онај тиктокер Исак 😂😂😂😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2024 17:48

Ма они це да гину за нас 😂😂😂

Name

И не само

05.05.2024 16:20

Функционере,него комплетно КРИВОСУЂЕ,И ТУЖИОЦЕ, и све који раде протузаконито и штите Криминал и Лопове,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњо

06.05.2024 00:00

Немој странце они као Енес Хадјицумуровиц из серије ЛЗН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.05.2024 00:31

Какве везе има дејтонка са ЕУ? Или смо примљени у ЕУ, а да нам нико није рекао. Осим тога у дејтонки, законе доноси илегални свамо, и он на крају пресудјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

06.05.2024 17:49

Ниси бас бистар