Си: Кина и Србија имају традиционално пријатељство

- Председник Народне Републике Кине Си Ђингпинг поручио је вечерас, по доласку у Београд, да је челично пријатељство Србије и Кине пустило дубље корење у срцу два народа и да је уверен да ће ова посета бити плодоносна и отворити ново поглавље у односима две земље. 

Србија 07.05.2024 | 23:06
Си: Кина и Србија имају традиционално пријатељство

"Кина и Србија су једна другој пружиле чврсту подршку у питањима која се тичу наших суштинских интереса и великих брига. Заједнички смо подржавали међународну правичност и правду и допринели својим уделом у промовисању мира и развоја у свету", истакао је Си у саопштењу које је издала Амбасада Кине у Србији.

Он је истакао да му је велико задовољство да дође у државну посету Републици Србији на срдачан позив председника Александра Вучиц́а и, у име кинеске владе и народа, упутио срдачне поздраве и најбоље жеље пријатељској влади и народу Србије.

"Кина и Србија имају дубоко традиционално пријатељство. Наши билатерални односи издржали су тест променљивог међународног окружења и постали леп пример међудржавних односа. Од успостављања свеобухватног стратешког партнерства 2016. године, билатерални односи су остварили историјске резултате. Две земље везује чврсто политичко узајамно поверење и постигле су плодне резултате у висококвалитетној сарадњи „Појас и пут“, поручио је Си.

Он је подсетио да су се две земље договориле о свеобухватном међусобном изузец́у од виза, отвориле директне летове и потписале споразум о слободној трговини, а да размена међу људима постаје све снажнија.

"Стојец́и на новој историјској почетној тачки, Кина ц́е радити са Србијом како би заједно остала посвец́ена првобитној тежњи и заједно напредовала у отварању новог видика у сарадњи Кине и Србије са јачим замахом, вец́им обимом и вишим квалитетом", навео је председник Кине.

Нагласио је да се радује што ц́е ову посету искористити као прилику за детаљну размену мишљења са председником Вучићем о билатералним односима и другим питањима од заједничког интереса, обновити пријатељство, планирати сарадњу, истражити развој и израдити нови план за развој билатералних односа. 

"Уверен сам да ц́е ова посета бити плодоносна и да ц́е отворити ново поглавље у односима Кине и Србије", поручио је Си.

(Тањуг) Фото: Принтскрин

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Томислав Марковитсцх

08.05.2024 07:51

Конацно да схватимо ста је ЕУ, она која уловљава, а ста је пријатељска Кина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

08.05.2024 11:47

Зар додиг није тамо?

Name

корисницк

08.05.2024 07:58

Кинези су уствари у прослости били Срби па постали Кинези прије 2500 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Корисницк

08.05.2024 09:45

То је тотално небитно ко је шта, кључно је да Кинези нуде инвестиције у РЕАЛНУ привреду, запошљавање, а запад нуди КРЕДИТЕ, и то углавном за НЕКРЕТНИНЕ, и онда економија полако али сигурно тоне јер се нема од чега враћати кад се не улаже у индустрију... Све остало је НЕБИТНО

Name

РЕ РЕ

08.05.2024 13:42

ако си толико наиван и мислис да кинези инвестирају новац без икакве накнаде онда ти нема спаса, гдје год су кинези на било какав нацин уплели прсте као инвестицију или куповину фирми исло је у кривом смијеру. првенствено је еxплоатација у питању а затим политицки интерес у као и код других велесила попут русије с којом ми немамо ниста, толико су далеко да само убадају да би кајлали запад. оди понекад у кину или русију па види колико имас заједницко с тим народом сем вјероватно вјере, ниста.

Name

Све супер

08.05.2024 09:00

Интересантан је то однос,једна технолошка и војна велесила са милијарду и по становника тражи партнера за сарадњу у једној скромној малој земљи.Вријеме ће показати о чему се ту ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми јесмо

08.05.2024 10:37

Мала земља али као народ смо Велики, утевси све у обзир рекло би се превелики на свијетској сцени кроз вјекове.....

Name

Зока

08.05.2024 09:11

Посто су сва врата за продор јефтине робе из Кине у Европу затворена( изузетак је издајницка политика Орбана ) остаје мала Србија за прљаву економску политику Кине.Резултат је загадјен ваздух, кинески радници и врло опасни кредити- везани су за хипотеке на земљисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

08.05.2024 09:49

Право пријатељство, обожавм њихов бјели лук јер смо ми неспособни да га произведемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

08.05.2024 10:31

Све је пријатељство интереса које нема везе са љубави како нам зеле представити.Интерс је слаткорјецива.Свако гледа себе .Њихов зивот је слава и аплауз. Све је то дугогодисњи разрадјени дрзавни апарат који стоји иза њих а они расту као крофна.

ОДГОВОРИТЕ