Земљу ће погодити јака соларна олуја, шта то значи за БиХ?

У вечерњим сатима може нас покрити једна од јачих соларних олуја. Американци упозоравају на сметње у електромрежи, али код нас то није за очекивати, може бити проблема у радио фреквенцијама или сметњи у раду интернета.

Босна и Херцеговина 10.05.2024 | 18:02
Земљу ће погодити јака соларна олуја, шта то значи за БиХ?

Америчка Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) у САД-у синоћ је издала упозорење на неуобичајено јаку соларну или геомагнетску олују.

Ово је било прво такво упозорење у скоро двадесет година, односно након јануара 2005. године, када је Земљу погодила највећа доза радијације у посљедњих пола вијека, пише британски Даилy Маил.

Центар за предвиђање свемирских временских прилика је дан раније у сриједу детектирао низ праскова плазме у соларној атмосфери, за коју су установили да је изузетно моћна и лагана када стигну до Земље у њеној атмосфери, а чак и на површини изазивају “хаос” . У атмосфери се овај “хаос” манифестује у виду сјеверне свјетлости, а на површини у прекидима телекомуникационих система и електричне мреже.

Шта можемо очекивати ​​у регији?

Да соларна олуја вечерас може захватити и наше крајеве, потврдио је за Н1 и Андреј Гуштин, директор словеначког института Цосмолаб.

“Стога постоји могућност да ћемо вечерас на неким местима поново моћи да посматрамо сјеверно свјетло”, рекао је он. Али то зависи од тога када и да ли ће нас олуја стићи. Снажан геомагнетски догађај предвиђа се и за Европу и за Америку, али се још не зна када ће тачно тамо стићи. И даље се прате подаци.

На питање да ли би ова соларна олуја, осим сјеверног свјетла, могла узроковати и нестанак струје или друге сметње, Гуштин је рекао: “Можда би могло доћи до проблема у радио фреквенцијама, мањих сметњи у функционисању интернета”. Међутим, не очекује сметње на електричној мрежи.

“Прије 30 година такви поремећаји су се могли десити, заправо су се заиста и догодили, а модерна технологија, барем у Европи, врло је отпорна на такве поремећаје”, рекао је, додајући да је другачије у САД-у, као у савезним државама.

Вјероватноћа да ћемо у суботу навечер видјети сјеверно свјетло је умјерена до велика, наводи се на wеб страници севернисиј.си коју је недавно поставио геолог и стручњак за соларну активност Јуре Атанацков.

(<стронг>Н1) Фото: Цостфото/НурПхото / Схуттерстоцк Едиториал / Профимедиа

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Xx

10.05.2024 18:10

То Американци и раде све они увјек гурају гдје нетреба

ОДГОВОРИТЕ
Name

А да нису можда

11.05.2024 08:09

Руси? Они се нису баш прославили по добру за човјечанство.

Name

Ре

11.05.2024 12:42

Америка је много доброг учинила у 220 ратова које је водила и данас води у многим земљама у свијету. Колико је само људи убијено???

Name

ТЕШКО НАМА

10.05.2024 19:14

Нетреба нама гора олуја од битанги и лопова који нас уништавају 30 година и уништили су нас. Олуја једноставно нема више шта уништити у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вwв

10.05.2024 22:30

Због олује од сутра скупље гориво,нормално.

Name

Хик

10.05.2024 20:20

Код нас је све у сметњама, нема слободног мјеста за соларну олују. Извњоња олуји.

ОДГОВОРИТЕ